BP inngår forlik etter oljekatastrofen i Mexicogolfen

Punger ut til fiskere, hotelleiere og andre private saksøkere.

VOLDSOMME ØDELEGGELSER: Her står flammer og røyk opp fra Deepwater Horizon. Rettssaken etter utslippet skulle etter planen ha åpnet mandag, men domstolen får nå i stedet forliket på bordet for endelig godkjennelse. Foto: Kystvakten/Reuters/Scanpix
VOLDSOMME ØDELEGGELSER: Her står flammer og røyk opp fra Deepwater Horizon. Rettssaken etter utslippet skulle etter planen ha åpnet mandag, men domstolen får nå i stedet forliket på bordet for endelig godkjennelse. Foto: Kystvakten/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeselskapet opplyser at forliket for deres del vil koste rundt 44 milliarder kroner. Men fortsatt gjenstår erstatningskrav fra den amerikanske regjeringen og fem delstater ved Mexicogolfen, samt flere av BPs samarbeidspartnere.

Amerikanske myndigheter anklager oljeselskapet for grov miljøkriminalitet og truer med milliardbøter. Det skal pågå forhandlinger også her, men ifølge informerte kilder er det ingen tegn til et forlik ennå.

Rettssaken etter utslippet skulle etter planen ha åpnet mandag, men domstolen får nå i stedet forliket på bordet for endelig godkjennelse.

Fornøyd Advokater som har forhandlet fram forliket på vegne av de skadelidende, er fornøyd og sier at avtalen innebærer at hundretusener av mennesker vil få erstatning.

- Det gir det beste resultatet for flest mulig mennesker, sier advokatene Stephen Herman og James Roy.

Advokatene tilhører en komité som representerer både fiskere og andre virksomheter som ble hardt rammet av oljesølet. Blant dem som nå får erstatning, er også sjømatprodusenter som har tapt store penger på miljøødeleggelsene.

- Rask erstatning En jussprofessor ved University of Michigan mener at avtalen er godt nytt for de skadelidende. Han understreker at forliket betyr at de vil få utbetalt erstatning mye raskere enn de som ble rammet av oljesølet fra Exxon Valdez-forliset utenfor kysten av Alaska i 1989.

- Det baner også vei for at BP kan forhandle fram avtaler med føderale myndigheter og delstater og begynne å se framover etter oljesølet i Mexicogolfen, sier professor David Uhlmann, som tidligere har ledet justisdepartementets avdeling for miljøkriminalitet.

USAs justisdepartement varsler imidlertid at det sammen med delstatene rundt Mexicogolfen fortsatt er rede til å gå til rettssak mot selskapet.

Halliburton BP eier 65 prosent av oljebrønnen som sprang lekk, mens det var sveitsiske Transocean som eide boreriggen som eksploderte, og amerikanske Halliburton som hadde konstruert brønnen.

BP har tidligere varslet erstatningssøksmål mot Halliburton, som BP mener bør ta sin del av regningen etter utslippet.

BP understreker at forliket ikke innebærer at selskapet innrømmer skyld, og det fremholder at det fortsatt vil gå til sak mot Halliburton.

Elleve mennesker omkom da det brøt ut en eksplosjonsartet brann i boreriggen Deepwater Horizon i april 2010. Hele 4,9 millioner fat olje lekket ut i Mexicogolfen før BP etter 87 dager lyktes med å forsegle oljebrønnen.

(NTB)

SKADER: Både natur, dyreliv og forretningsvirksomhet ble hardt rammet. Foto: Reuters/Scanpix
SKADER: Både natur, dyreliv og forretningsvirksomhet ble hardt rammet. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer