- BP og Halliburton kjente til sementproblemene

Ifølge en føderal kommisjon som gransker oljekatastrofen i Mexicogulfen.

EKSPLODERTE: Boreriggen Deepwater Horizon eksplorte i Mexicogulfen 20. april i år. Brannen drepte 11 mennesker og forårsaket omfattende forurensning. Foto: AP/US Coast Guard
EKSPLODERTE: Boreriggen Deepwater Horizon eksplorte i Mexicogulfen 20. april i år. Brannen drepte 11 mennesker og forårsaket omfattende forurensning. Foto: AP/US Coast GuardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Oljegigantene BP og Halliburton visste om mulige feil i sementen som ble brukt til å forsegle Deepwater Horizon-riggen før den eksploderte i april, ifølge et brev fra etterforskningslederen i en føderal kommisjon som gransker oljekatastrofen i Mexicogulfen, melder CNN.

- Tester utført før utblåsningen av BPs oljebrønn, burde ha reist tvil om sementen som brukes til å forsegle var god nok, men selskapet valgte likevel å bruke den, sa etterforskere til The Huffington Post.

Dette er de første funnene kommisjonen offentliggjør etter at de fikk mandat til å granske årsakene til det som er det største oljeutslippet offshore i USAs historie.

Fire tester Halliburton har tidligere uttalt at tester som ble gjort av sementblandingen som ble brukt, viste at den var stabil, men dette sår komminsjonen nå tvil om.

BP og Halliburton besluttet å sprøyte nitrogen inn i sementen for å sikre bunnen av brønnen, et vedtak som er blitt kritisert av mange eksperter.

Fire tester ble utført i februar og april av Halliburton, og kun én - den siste - viste at «blandingssementen»mix ville holde. Resultatene av denne ene testen ble ikke delt med BP, og den har kanskje ikke nådd Halliburton heller, før sementen ble pumpet, ifølge et brev signert Fred Bartlit, leder for granskingskommisjonen.

- Kjente til svakheten BP skal, ifølge kommisjonen, hatt dette testresultatet i hende rundt ulykkestidspunktet, en februaranalyse sendt til BP av Halliburton 8. mars, som indikerte at sementen trolig ikke var solid nok.

«Halliburton (og kanskje BP) skal ha vurdert en ny utforming av før pumpingen startet», skriver Bartlit.

Uavhengige tester, utført for kommisjonen av Chevron, på en nesten identisk blanding, ble også offentliggjort i dag. Resultatene konkluderer med at sementblandingen var ustabil, og den underbygger Halliburtons siste test før katastrofen var et faktum.

Uenighet BP har, som en del av sin interne gransking, også utført tester som viste svakheter i sementblandingen, men analysen ble kritisert av Halliburton, som sa at blandingsformelen ikke var riktig.

BP har også kritisert Halliburton for ufullstendige tester av sementen.