OLJETRAGEDIEN: Her er olje fra Deepwater Horizon i full fyr 21. april. Riggen sank senere og har lekket ut store mengder olje i Mexicogolfen. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard
OLJETRAGEDIEN: Her er olje fra Deepwater Horizon i full fyr 21. april. Riggen sank senere og har lekket ut store mengder olje i Mexicogolfen. Foto: REUTERS/U.S. Coast GuardVis mer

BP presset til å vise gigant-utslippet i Mexicogolfen

BP åpner livesending fra oljeutslippet etter kritikk om hemmelighold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den amerikanske regjeringen har anklaget oljegiganten BP for å ikke fortelle hele sannheten rundt oljekatastrofen i Mexicogolfen.

- Når man håndterer et oljeutslipp er det viktig at alt gjennomføres i åpenhet, med all informasjon relatert til utslippet tilgjengelig for amerikanske myndigheter og det amerikanske folk.

Det slår minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, og lederen for miljøbyrået EPA, Lisa Jackson,  fast i et kritisk brev til BP-sjef Tony Hayward.

Legger ut live-bilderI et forsøk på å dempe kritikken mot hemmelighold og manglende åpenhet har sjefen for den britiske oljegiganten nå lagt ut en liveoverføring av oljeutslippet.

Se livebildene her.

Som bildene viser fortsetter oljen å strømme ut.

- Større åpenhetBP har nå sendt ut en erklæring om større åpenhet i håndteringen av oljeutslippet i Mexicogolfen.

LIVE: Via BPs livestream kan du følge oljeutslippet.
LIVE: Via BPs livestream kan du følge oljeutslippet. Vis mer

- Vi er forpliktet til å gi det amerikanske folk den informasjonen de trenger for å forstå miljøpåvirkningen fra utslippet og de tiltak som er iverksatt, sier BPs konsernsjef Tony Hayward i en pressmelding.

BP har begynt å samle inn og laste opp data selskapet mener er relevant for publikum og myndigheter på sin BP's hjemmeside.

- Vi bekrefter vår forpliktelse til å samarbeide med The Departmentrt for Homeland Security (DHS) og The Environmental Protection Agency (EPA) til å lette tilgangen amerikanske myndigheter og publikum har til prøveresultater og overvåking av utslippet fra Deepwater Horizon, sier Hayward.

Får slaktBP hevdet først at det lekket 1.000 fat olje om dagen ved ulykkesstedet i Mexicogolfen, før anslaget brått ble oppjustert til 5.000 fat.

- Innsatsen til BP har hittil vært for dårlig, både i omfang og effektivitet, sier Jackson.

Oljegiganten BP har fått mye kritikk for måten de så langt har håndtert oljekatastrofen i Mexicogolfen. Som Dagbladet har omtalt viser det seg at de droppet en kostbar og tidskrevende test før oljeriggen eksploderte.

KRAFTIG KRITIKK: Konsernsjef Tony Hayward i BP svarer kritikken med å legge ut livebilder tilgjengelig for folk. Foto: AP Photo
KRAFTIG KRITIKK: Konsernsjef Tony Hayward i BP svarer kritikken med å legge ut livebilder tilgjengelig for folk. Foto: AP Photo Vis mer

Torsdag nådde råoljen fastlandet.

Sint ObamaUSA har i det siste skjerper tonen mot BP. Obama-administrasjonen krever blant annet at oljegiganten klargjør om selskapet vil betale kostnadene av oljeutslippet i Mexicogolfen.

Forrige fredag langet en synlig sint president Barack Obamaut mot oljeselskapene og det han omtalte som deres «latterlige spetakkel».

Obama kritiserer særlig de tre selskapene BP, Halliburton og Transocean som alle er knyttet til oljeriggen Deepwater Horizon, som sank i slutten av april, for å prøve å gi hverandre skylden for ulykken.

Nye forsøkBP har fått på plass et rør i oljebrønnen, som lekker store mengder olje i Mexicogolfen. Røret skal føre oljen opp til et skip på overflaten. Operasjonen skal ha ført til at mindre olje nå lekker ut.

I tillegg til å sette sin lit til røret, forsøker BP å begrense skadene av utslippet ved å spraye kjemikalier inn i oljen. Kjemikaliene bryter opp oljen til små partikler som lettere lar seg bryte ned i vannet.


STRANDLIVET FORTSETTER: Bridget Hargrove fra Louisiana har med barna på stranda tross oljemarerittet. For å kjøle ned varme kropper har de medbragt svømmebasseng. Foto: REUTERS/Sean Gardner/SCANPIX
STRANDLIVET FORTSETTER: Bridget Hargrove fra Louisiana har med barna på stranda tross oljemarerittet. For å kjøle ned varme kropper har de medbragt svømmebasseng. Foto: REUTERS/Sean Gardner/SCANPIX Vis mer