EKSPLODERTE: I den ferske rapporten ramser BP opp en serie hendelser som førte til eksplosjonen og oljelekkasjen i Mexicogolfen. Dette bildet er fra 21. april i år. Foto: AFP PHOTO/US COAST GUARD/
EKSPLODERTE: I den ferske rapporten ramser BP opp en serie hendelser som førte til eksplosjonen og oljelekkasjen i Mexicogolfen. Dette bildet er fra 21. april i år. Foto: AFP PHOTO/US COAST GUARD/Vis mer

BP-rapporten er klar

Her er BPs forklaring på hvordan ulykken i Mexicogolfen kunne skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det var ingen enkeltfaktor som var årsaken til eksplosjonen på oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexico-golfen, men i stedet feil begått av flere parter, ifølge en intern rapport fra BP.

- En serie feil som involverer flere forskjellige parter førte til eksplosjonen og brannen som kostet 11 mennesker livet og omfattende forurensing i Mexico-golfen, heter det i et sammendrag av rapporten.

BP har gjennomført en intern gransking av hva som skjedde før eksplosjonen 20. april i år, og mener skylden må bæres av flere selskaper og arbeidslag.

- Ulykken skjedde som følge av en kompleks kjede av mekaniske feil, feilbedømmelser og feil i ingeniørarbeid og kommunikasjon, ifølge oljeselskapet.

Vedgår feil
Selskapet vedgår at både BP og andre feilaktig godtok resultatene av tester av trykket i brønnen før eksplosjonen. Det ble også gjort feil i bruken av sement som skulle forsegle brønnen etter at lekkasjen var et faktum.

Det var på forhånd ventet at BP ville legge deler av skylden på andre selskaper som var involvert i operasjonene ved Macondo-brønnen i Mexico-golfen. Det var Transocean som eide og drev arbeidet på plattformen på oppdrag fra BP, mens Halliburton var ansvarlig for sikringen av brønnen.

Den interne granskingen er ledet av Mark Bly, sikkerhetsansvarlig i selskapet.

- Ikke systemsvikt
Analytikere hadde spådd at BP vil vedgå noen feil, men samtidig unngå å bli anklaget for systematisk svikt, noe som vil utløse større erstatningsansvar.

- Det vil være avgjørende for BP å skjelne mellom feil og en systematisk prosess eller kultur som kan gi rom for anklager om grov uaktsomhet, noe som vil få innvirkning på erstatningsnivået, sier Peter Hutton, som analyserer oljeindustrien for selskapet NCB Stockbrokers.

BP har allerede brukt 50 milliarder kroner på å forsøke å begrense skadene etter det massive oljeutslippet. Det anslår at de totale kostnadene, inkludert opprenskning og kompensasjoner, vil komme opp i 200 milliarder kroner.

Amerikanske folkevalgte har anklaget BP for å la hensynet til profitt gå foran sikkerheten, noe BP-sjef Tony Hayward har avvist.

Hayward forlater stillingen 1. oktober, etter å ha fått kraftig kritikk for sin håndtering av katastrofen. (NTB)