SYMBOLSK ARENA:  I natt holdt Barack Obama sin første tale som president fra Det ovale kontor i Det hvite hus. Det skjer bare ved nasjonale katastrofer i USA. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
SYMBOLSK ARENA: I natt holdt Barack Obama sin første tale som president fra Det ovale kontor i Det hvite hus. Det skjer bare ved nasjonale katastrofer i USA. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

- BP skal betale, uansett hva det koster

I dag må den svenske styreformannen stå skolerett i Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I dag må BP's svenske styreformann, Ericsson-sjefen Carl-Henric Svanberg, stå skolerett for USA's president Barack Obama i Det Hvite Hus.

I en 18 minutter lang direktesendt tv-tale i natt forberedte Obama BP-ledelsen på hva som kommer:
- Jeg skal informere styreformannen i BP om at han må sette til side alle ressurser, uansett hva det koster, for å erstatte tapene som arbeidere og forretningsfolk har hatt som følge av hans selskaps hensynsløshet, sa Obama i sin første tale til det amerikanske folk fra Det ovale kontoret.

Arenaen for talen var ikke tilfeldig. Amerikanske presidenter bruker bare Det ovale kontoret ved nasjonale katastrofer.
11. september George Bush holdt sin tale derfra etter 11. september-angrepet i New York i 2001 og Ronald Reagan gjorde det da romferga Challenger kom ut av kontroll i 1986.

Siste gang energispørsmål var tema, var president Jimmy Carters tale om energikrisen i 1979.

Obama kalte oljelekkasjen i Mexigolfen, som nå har pågått i 57 dager, den verste økologiske katastrofen i USAs historie.

Og når BPs styreleder blir innkalt seinere i dag, vil han få beskjed om å opprette et fond, som ikke selskapet selv skal styre. Torsdag skal BPs toppsjef Tony Hayward møte til en høring i Representantenes Hus om oljekatastrofen.

Obama nevnte ikke noen konkrete erstatningsbeløp i natt, men han minnet om at 30 000 mennesker i fire stater jobber døgnet rundt med tusenvis av fartøyer for å samle opp oljen. 

-90 prosent om noen uker Han så ingen snarlig ende på katastrofen, men forventet at «opp mot 90 prosent av de løpende utslippene vil bli tatt opp fra sjøen i løpet av noen uker».

 SVENSKE I TRØBBEL:  Ericsson-sjefen Carl-Henrik Svanberg er styreformann for oljegiganten British Petroleum. Seinere i dag er han innkalt til en alvorsprat med USA's president Barack Obama om opprydding og erstatninger etter olje- og miljøkatastrofen i Mexicogolfen. FOTO: SCANPIX.
SVENSKE I TRØBBEL: Ericsson-sjefen Carl-Henrik Svanberg er styreformann for oljegiganten British Petroleum. Seinere i dag er han innkalt til en alvorsprat med USA's president Barack Obama om opprydding og erstatninger etter olje- og miljøkatastrofen i Mexicogolfen. FOTO: SCANPIX. Vis mer

Seinere i sommer skal BP bore en avlastningsbrønn for å få en endelig stopp på lekkasjen, sa Obama, som la til at situasjonen i Mexicogolfen skriker etter utvikling av ren energi.

Ifølge BBC har BP utbetalt 20 milliarder norske kroner i utbytte til aksjonærene før katastrofen som startet 20. april. 
Nå har kassereren hos oljegiganten fått andre huller å fylle pengene i.
Aksjene halvert Siden ulykken i Mexicogolfen er verdien av aksjene blitt halvert.

BP-aksjene falt med over 7 prosent på London-børsen bare denne mandagen. Aksjeverdien stupte etter at det ble kjent at oljegigantens kostnader i forbindelse med oljeutslippet i Mexicogolfen har passert 1,6 milliarder dollar, rundt 10 milliarder norske kroner, ifølge NTB-AFP. Selskapet er under hardt press fra amerikanske myndigheter, som krever raskere og bedre håndtering av oljeutslippet, som kalles det verste i USAs historie. I begynnelsen av uka hadde selskapet mottatt 51.000 erstatningskrav, og det er ingen koseprat president Obama legger opp til med styreformannen seinere i dag.