STEMPLES SOM VERSTING: BP-plattformen Valhall i Nordsjøen er ifølge en arbeider gjennomrustet. Foto: BP.
STEMPLES SOM VERSTING: BP-plattformen Valhall i Nordsjøen er ifølge en arbeider gjennomrustet. Foto: BP.Vis mer

BP stenger verden ute

Slipper ikke journalister eller andre «uvedkommede» ut på plattformene i Nordsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kriserammede BP får kritikk også på norsk sokkel, men vil ikke la verden se hvordan de opererer.

Da Dagbladet spurte om vi kunne besøke feltet Valhall, var svaret nei.

- Glem det
- Det blir vanskelig nå. All produksjon er stengt i to — tre uker på grunn av at vi bygger et nytt feltsett. Vi har veldig begrensa plass, så det tror jeg nesten du kan glemme, sier kommunikasjonsdirektør Olav Fjellså.

- Kanskje vi kan komme når dere er ferdige med det?

- Nei. Vi har problemer med å få ut våre egne fagfolk, for det er generelt svært stor aktivitet. Vi gjør unntak for for eksempel ministre, men arrangerer ikke egne turer for presse. De som skal ut dit, skal gjøre skikkelig arbeid, for å si det sånn. Vi slipper ikke ut journalister, det er policy fra selskapet.

- Så det er aldri aktuelt?

- Nei, regelverket er blitt strammet inn når det gjelder uvedkomne. Vi er blitt mer restriktive på grunn av sikkerhetsaspektet, sier Fjellså.

«Gjennomrustent»
I går skrev Dagbladet at halvparten av alle oljeplattformene i Nordsjøen er utrangerte og må søke Petroleumstilsynet om forlenget levetid. De får ja hver gang. BP fikk nylig forlenget levetid for feltet Valhall for andre gang.

Ifølge Dagbladets kilde er feltet gjennomrustent. I tillegg er feltet i ferd med å synke inn. Oljearbeideren forteller at han har opplevd flere «nære på»-hendelser og oljelekkasjer. BP beskrives av flere som et selskap med kynisk fokus på kostnader, som kutter hjørnene når det gjelder sikkerhet og dropper vedlikehold.

BP sier at de ikke kjenner seg igjen i dette bildet, og understreker at de følger norske lover og regler.

(K)OSEBERG:  Statoils felt Oseberg er i motsetning til Valhall så lekkert at oljearbeiderne kaller det for Koseberg. Foto: Vegar Stokset/ Statoil.
(K)OSEBERG: Statoils felt Oseberg er i motsetning til Valhall så lekkert at oljearbeiderne kaller det for Koseberg. Foto: Vegar Stokset/ Statoil. Vis mer

Petroleumstilsynet er kjent med problemene, og har flere ganger gitt selskapet påpakning.

I motsetning til BP, ønsker Statoil pressen velkommen.

- Det er stor interesse for det. Akkurat nå driver vi med vedlikehold, men det kan bli muligheter til høsten, sier informasjonssjef Gisle Johansson.

Frykter straff
Ingen av kildene Dagbladet har vært i kontakt med i denne saken tør å stå fram.

- Alle vet hva straffen er. Da kommer du ikke ut på plattformen igjen, hvis du kommer ut i Nordsjøen igjen i det hele tatt, sier arbeideren.