KATASTROFE: Stillbilder fra et videoopptak fra BPs oljebrønn i Mexicogolfen viser hvordan oljen strømmer ut i havet. Trolig går det nå mot kriminaletterforskning av de ansvarlige. Foto: REUTERS / SCANPIX
KATASTROFE: Stillbilder fra et videoopptak fra BPs oljebrønn i Mexicogolfen viser hvordan oljen strømmer ut i havet. Trolig går det nå mot kriminaletterforskning av de ansvarlige. Foto: REUTERS / SCANPIXVis mer

BP-ulykken skal trolig kriminaletterforskes

Riksadvokaten skal inspisere skadeområdene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Riksadvokat Eric Holder skal etter en inspeksjonsrunde ledet av den amerikanske kystvakten møte både føderale påtalemyndigheter og statsadvokatene i Louisiana, Mississippi og Alabama tirsdag, melder det amerikanske justisdepartementet.

Det er første gang riksadvokaten skal inspisere skadene langs den amerikanske kysten som følge av oljeutslippene.

Dersom de finner grunnlag for å reise sak, går det mot en kriminaletterforskning av ulykken der den BP-eide oljeriggen Deepwater Horizon sank etter en eksplosjon 20. april i år.

Kriminaletterforskning Eric Holder har tidligere uttalt at justisdepartementet vil undersøke eventuelle misligheter i forbindelse med ulykken, og har forsikret at de ansvarlige for ulykken vil måtte betale for miljøskader og opprydning.

Det amerikanske justisdepartementet har tidligere bedt alle selskapene involvert i oljeulykken om å ta vare på all dokumentasjon relatert til ulykken som kan bli bevismateriale i en eventuell etterforskning.

Selskapene inkluderer eier av oljeriggen BP, Halliburton og Transocean. Eksperter har pekt på flere føderale miljø- og forurensingslover som kan ha blitt brutt før og etter ulykken, blant annet the Clean Water Act.

Amerikanske myndigheter anslår at mellom 75 og 120 millioner liter råolje er sluppet ut i havet etter ulykken som krevde elleve menneskeliv.

Kommisjonsmøte Tirsdag skal også president Barack Obama møte med lederne for den nylig nedsatte utslippskommisjonen for første gang.

Oljekommisjonen skal undersøke omstendighetene rundt oljekatastrofen, og komme med anbefalinger om framtidig borevirksomhet utenfor kysten av USA, og ledes av tidligere senator Bob Graham og tidligere leder for amerikanske natur- og miljødirektoratet EPA.

Det er ventet at Obama vil komme med en uttalelse etter møtet tirsdag. - Utslipp til august Amerikanske myndigheter forbereder seg etter nok en fiasko i forsøket på å stoppe utslippene, på at oljeutslippene etter BP-ulykken kan fortsette i månedsvis.

- Vi forbereder oss på det verste, men håper på det beste, sa energirådgiver Carol Browner i Det hvite hus til TV-stasjonen CBS søndag.

 - I verste fall kan utslippene fortsette til august, mente Browner. (NTB)