- BP vedgår feilgrep før oljekatastrofen

Oljeselskapet BP vil trolig innrømme at det ble begått feil som bidro til eksplosjonen på oljeplattformen Deepwater Horizon.

FOFRDELER SKYLD: Olje strømmer ikke lenger ut fra BPs brønn i Mexicogolfen, men oljeselskapet har mye å svare for etter utslippene. Foto: REUTERS/SCANPIX.
FOFRDELER SKYLD: Olje strømmer ikke lenger ut fra BPs brønn i Mexicogolfen, men oljeselskapet har mye å svare for etter utslippene. Foto: REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Men BP vil også legge deler av skylden på andre selskaper som var involvert i operasjonene ved Macondo-brannen i Mexico-golfen. Ifølge kilder som Financial Times har vært i kontakt med, vil rapporten offentliggjøres i ettermiddag.

Det var boreselskapet Transocean som eide og drev arbeidet på plattformen på oppdrag fra BP, mens Halliburton var ansvarlig for sikringen av brønnen.

Den interne granskingen er ledet av Mark Bly, sikkerhetsansvarlig i selskapet.

- Ikke systemsvikt Analytikere tror også BP vil vedgå noen feil, som at de feiltolket informasjonen om trykket i brønnen og dermed ikke så faren for en utblåsning. Men samtidig vil det unngå å bli anklaget for systematisk svikt, noe som vil utløse større erstatningsansvar.

- Det vil være avgjørende for BP å skjelne mellom feil og en systematisk prosess eller kultur som kan gi rom for anklager om grov uaktsomhet, noe som vil få innvirkning på erstatningsnivået, sier Peter Hutton, som analyserer oljeindustrien for selskapet NCB Stockbrokers.

Milliardutgifter BP har allerede brukt 50 milliarder kroner på å forsøke å begrense skadene etter det massive oljeutslippet. Det anslår at de totale kostnadene, inkludert opprenskning og kompensasjoner, vil komme opp i 200 milliarder kroner.

Amerikanske folkevalgte har anklaget BP for å la hensynet til profitt gå foran sikkerheten, noe BP-sjef Tony Hayward har avvist.

Hayward forlater stillingen 1. oktober, etter å ha fått kraftig kritikk for sin håndtering av katastrofen.
(NTB)