BP vil ha tilbakebetalt Deepwater-erstatninger

Hevder summene er for store.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oljegiganten BP går til retten for å få en rekke amerikanske bedrifter til å tilbakebetale deler av erstatningen de fikk utbetalt etter oljekatastrofen i Mexicogolfen i 2010.

BP hevder den ansvarlige for prosessen med erstatningssøksmål, tillot bedrifter å blåse opp tapene sine, melder BBC.

Elleve mennesker mistet livet og store kystområder langs USAs golfkyst ble tilsølt av olje etter at oljeriggen Deepwater Horizon eksploderte. Utslippet, som varte i tre måneder, var det største i USAs historie.

BP har kjempet en lang kamp i det amerikanske rettsapparatet for å begrense erstatningsutbetalingene. I fjor fikk BP medhold av en amerikansk domstol i at erstatningsprosessen ikke var rettferdig, og nå vil oljeselskapet ha deler av pengene igjen, med renter.

Fredag ba selskapet en amerikansk domstol om å beordre en rekke bedrifter til å tilbakebetale det de har fått for mye, og samtidig innføre et pålegg om at de ikke kan bruke «overskuddet».

Tidligere i juni sa høyesterett nei til at BP kunne stanse erstatningsutbetalingene i påvente av utfallet av saken.

Etter oljekatastrofen gikk BP med på å betale i alt 7,8 milliarder dollar i erstatninger til bedrifter for tap av inntekter. Men oljeselskapet mener de reelle tapene er lavere, og kommer med en rekke eksempler for å underbygge dette. Ifølge BP skulle en bedrift som selger dyreskinn ha fått utbetalt 14 millioner dollar mindre i erstatning, mens et byggefirma hundrevis av kilometer unna ulykkesstedet har fått 8,4 millioner dollar for mye.

(NTB)


ØDELEGGELSER: Oljekatastrofen sørget for enorme ødeleggelser i natur og lokalmiljø - men BP mener enkelte bedrifter overdriver kravene sine. Foto: Reuters / NTB scanpix
ØDELEGGELSER: Oljekatastrofen sørget for enorme ødeleggelser i natur og lokalmiljø - men BP mener enkelte bedrifter overdriver kravene sine. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer