- Bra at de varpå vakt

KØBENHAVN (Dagbladet): - Jeg flyttet fra jobben som statssekretær i Forvarsdepartementet til Handelsdepartementet etter eget ønske, sier ambassadør Thorvald Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Henvendelsen fra overvåkingssjef Gunnar Haarstad til daværende forvarsminister Alv Jakob Fostervoll hadde ingenting med min overflytting til Handelsdepartementet å gjøre, sier Stoltenberg. Han avviser kategorisk teorien i boka «Den hemmelige krigen» om at det overvåkingspolitiet oppfattet som «foruroligende rapporter» om hans kontakt med «russernes forlengede arm i det finske sosialdemokratiske partiet», var årsaken til forflytningen.

- Jeg forlot Forvarsdepartementet fordi jeg ønsket å jobbe sammen med daværende handelsminister Einar Magnussen. Noe annet var det ikke.

- Jeg ble jo selv forsvarsminister noe seinere, og man blir ikke forsvarsminister uten at man er grundig klarert,sier Stoltenberg.

- Overvåkingspolitiet hadde i 1985/86 kontakt med en samarbeidende tjeneste som skal ha utpekt Einar Førde som en sikkerhetsrisiko?
- Jeg kjenner ikke den historien, og vil ikke svare for andre, men husk at Einar Førde også var en gjennom klarert mann. Jeg har også alltid vært trygg på Einar.

- Og disse historiene er jo ikke noe nytt. De dukker jo opp med jevne mellomrom.

- Hvordan reagerer du på det?
- Når man har sagt ja til slike verv og jobber som jeg har gjort opp gjennom åra, så må man jo regne med at noen på denne måten interesserer seg for hva man gjør. Det finner jeg rimelig. For mitt vedkommende er jo dette en mistenkeliggjøring som skriver seg tilbake til 1967.

- Er det ubehagelig at det dukker opp igjen i dag?
- Jeg vil si at det var bra at de var på vakt. Etter 31 år kan man selvfølgelig stille spørsmålstegn ved vurderingsevnen. Det var en annen tid. Sånn var det bare, sier Stoltenberg.

<B>MISTENKELIGGJORT: -for mitt vedkommende er jo dette en mistenkeliggjøring som skriver seg tilbake til 1967, sier Thorvald Stoltenberg