- Bra at jeg blir slaktet

NOREFJELL (Dagbladet): Det er den samme gamle historien: kritikerslakt og publikumssuksess. Etter 14 dager av sin utstilling i Moss har maleren Anders Kjær solgt bilder for én million kroner. Det bør holde til å få et par gater oppkalt etter seg og til statue på Solli plass i Oslo, mener kunstneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Folk sier til meg: «Hva skulle du ha gjort nå for å provosere med kunsten som du gjorde med pornobildene på 80-tallet. Herje med Kristus på korset, bruke pedofile motiver eller hva?» Men herregud, sier jeg, se hva jeg gjør. Det er jo mer enn nok at jeg maler norske landskap.

Den 56-bilder store utstillingen «Maleri 1991- 1997» på Galleri Brandstrup i Moss har fått kritikerne til å gå på vandring etter sterke nok ord til å dekke sine frustrasjoner. I alle fall i Aftenposten og Dagbladet. «Kjær provoserer med sin insistering på «følte» malerier,» mente Dagbladets Wenche Volle.

Ingen nød

«Tyttebærene» står tett i Galleri Brandstrup. De små, røde klistremerkene ved siden av bildet som viser at kunsten er solgt. Priser på mellom 50000 og 70000 kroner per bilde har ikke skremt publikum. De vil ha sin Kjær. Likningssjefen i Nore kommune må gjerne dirre av lyst ved denne lesning. Men ikke kunstneren selv.

- Når galleriet og skattevesenet har fått sitt, og jeg har fått kjøpt inn nytt utstyr, sitter jeg tilbake med en årslønn på 25 kroner.

Nå ja. Kjær og hans designerkone Tove lider ingen materiell nød i sitt svært vakre hjem ved Krøderens bredd. Bygd i 1911, ikke av Kjær selv om det kan virke som han har hengt med en stund, men som skolestue. Nå sitter han der og nærmest nyter spranget mellom kritikere og publikum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer