FOR STATLIG EIERSKAP: Frp-representant Christian Tybring-Gjedde mener det er feil å selge seg ut av statsbedrifter, og hilser signalene fra Ap velkommen. Men han mener Jonas Gahr Støres støtte til EØS-avtalen står i motsetning til forsvaret av sterkt statlig eierskap. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FOR STATLIG EIERSKAP: Frp-representant Christian Tybring-Gjedde mener det er feil å selge seg ut av statsbedrifter, og hilser signalene fra Ap velkommen. Men han mener Jonas Gahr Støres støtte til EØS-avtalen står i motsetning til forsvaret av sterkt statlig eierskap. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Statlig eierskap

- Bra at Støre setter nasjonalstaten først

Men Frps Christian Tybring-Gjedde mener Ap-lederen taler med to tunger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):I Dagbladet i dag varsler Ap-leder Jonas Gahr Støre at Ap i sitt nye partiprogram vil tydeliggjøre statsbedriftenes nøkkelrolle i framtidas Norge. Han lover at dersom Ap får makt, vil partiet stoppe det han kaller Høyre og Frps «salg av Norge», dvs. nedsalg i statsbedrifter som Statkraft, Kongsberg Gruppen, Flytoget, Norske Skog.

Han får støtte av Frp-representant Christian Tybring-Gjedde.

- Jeg registrerer at Støre sier det mange andre politikere i Europa sier i dag. De setter nasjonalstaten først. Mange partier som Støre nok ikke vil ta i med ildtang, sier det samme. Det er interessant. Men det Støre sier, står litt i kontrast til hans sterke forsvar for EØS-avtalen som han mener har tjent Norge vel. Så Støre kommer nok med ulike signaler for å tekkes ulike miljøer, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Mot EØS-avtalen

Han sier EØS-avtalen, som sikrer fri flyt av kapital, tjenester og arbeidskraft, står i motsetning til sterkt statlig eierskap.

- Det vil ikke være fri konkurranse når noen bedrifter har statlig kapital i ryggen, mener Frp-representanten.

Men han støtter Ap-lederens motstand mot nedsalg, og går mot egen regjering.

- Jeg protesterte mot nedsalg i statsbedrifter, og vil fortsette å gjøre det. Hvis regjeringen våger å selge seg ned i Kongsberg Gruppen, vil de ikke få min stemme. Det har jeg sagt fra om. Hvis vi selger oss ned, står amerikanske selskaper umiddelbart klare til å kjøpe. Samarbeidet mellom Forsvarets Forskningsinstitutt og Kongsberg Gruppen om teknologiutviking og forskning vi ikke kunne videreføresmed en utenlandsk eier. Salg bryter også med ideen om å lage et «toppindustrisenter» med felles grunnforskning, sier Tybring-Gjedde.

Trenger ikke kapital

Han gikk også mot salg av Flytoget, som også regjeringen har lagt på is.

- Det er en bedrift som fungerer utmerket. Og Norge trenger ikke kapital, sier Tybring-Gjedde. Høyre har nå tatt til orde for at staten skal selge seg ned i Statkraft. Også det er Tybring-Gjedde mot.

- Jeg har ennå ikke ikke sett gode argumenter for å selge seg ned der. Det ville være en helt gal retning å selge seg ut av statsbedrifter i 2016. Alle andre land går i motsatt retning nå, sier Tybring-Gjedde.