DELTE MENINGER: Administrasjonsminister Rigmor Aasrud er glad det er mange og delte meninger om høyblokkas skjebne.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
DELTE MENINGER: Administrasjonsminister Rigmor Aasrud er glad det er mange og delte meninger om høyblokkas skjebne. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Bra det er debatt

At folket er delt i spørsmålet om høyblokka skal rives eller ikke er bare bra, mener statsråd Rigmor Aasrud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag la administrasjonsminister Rigmor Aasrud fram alternativene for et fremtidig regjeringskvartal.

22. juli ble deler av bygningsmassen skadet da Anders Behring Breivik detonerte bilbomben utenfor høyblokka i Oslo sentrum. Åtte personer ble drept og 92 personer ble skadd.

Regjeringens tre alternativ er:
• Reparere bygningene og rehabilitere dem innvendig.
• Rive én eller flere blokker, og bygge helt nytt.
• Rive, men beholde deler av de gamle bygningene. Dette kan inkludere å rive høyblokka, men la noen av veggene som har kunstverk risset inn i betongen stå.

Folket delt For å finne den endelige beslutningen, ønsker regjeringen at folket skal delta i debatten. På en egen blogg på regjeringens nettsider kan folk si sin mening om hva som bør skje med høyblokka og resten av regjeringskvartalet. Den endelige beslutningen skal være klar en gang i løpet av 2013.

Dagbladet har tatt temperaturen på folkemeninga om høyblokka. Og folket er delt. I en spørreundersøkelse utført av Ipsos MMI torsdag oppgir 35 prosent at Høyblokka bør bevares, mens 34 prosent mener den bør rives. 19 prosent mener den bør rives, men at veggene med kunstverk bør bevares (se fakta).

Glad for debatt Aasrud er glad debatten kommer.

- Denne målingen gir uttrykk for det samme som kommer fram i vår egen blogg - at det er delte meninger om dette, sier Rigmor Aasrud ti Dagbladet.

Fredag kveld hadde 316 innspill blitt publisert på bloggen.

- Det er bra det er debatt og delte meninger. Jeg oppfordrer alle til å sette seg inn i materialet og jeg håper flest mulig uttrykker sin oppfatning, sier statsråden.

To av innspillene viser hvor delte meningene om høyblokka er:

«Den bare må restaureres, dette er/var et av Oslos flotteste bygg. Piccaso-skissen, vannspeilet og det fantastiske utbygge hvor kafeteriaen ligger. Det vil være et stort tap for Oslo om dette skulle forsvinne og jeg mener det er og blir et symbol på at vi kan gjenreise det andre vil knuse. BEVAR!», skriver en.

Mens en annen skriver:

«Det er IKKE et av Oslos flotteste bygg. Hvorfor var det INGEN som lovpriste denne bygningen før i høst? Dette er Oslos styggeste bygning, og kommer i klassen søppel. Den er en skam for byen og burde vært revet for mange år siden.»