- Bra! Det er den første reaksjonen

Familien lettet etter ett år høyere straff i Høyesterett.

LETTET: Den fornærmede jenta i Øygard-saken er lettet etter den skjerpende dommen i Høyesterett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LETTET: Den fornærmede jenta i Øygard-saken er lettet etter den skjerpende dommen i Høyesterett. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Bra! Det er den første reaksjonen, sier jentas far til Dagbladet.

I dag ble det nemlig kjent at Rune Øygard er dømt til to år og tre månders ubetinget fengsel av Høyesterett. Straffen er kraftig skjerpet: han har fått et helt år høyere straff enn det lagmannsretten fastsatte.

Faren er spesielt glad for at Høyesterett tok på alvor hvordan Øygard sviktet foreldrenes tillit til ordføreren.

- Høyesterett har absolutt rett. I våre øyne den gang var hans kontakt med henne bra og interessant. Retten har gjort helt riktige vurderinger, som vi håpet på, sier han til Dagbladet.

Lettet Stefaren og moren er tilfredse med dommen, til tross for at den er tre måneder lavere enn aktors påstand.

De forteller at jenta selv synes det er positivt at dommen skjerpes, og at hun er lettet over at det nå settes punktum i saken.

- Denne saken har pågått lenge, og for henne har det vært en tidvis veldig tung periode. Hun er lettet over at det nå blir satt punktum i saken og at hun nå kan prøve å legge det bak seg og komme seg videre, sier stefaren til Dagbladet.

Han forteller at det har vært en spesielt stor påkjenning at Rune Øygard har gått offentlig ut og uttalt seg om saken. I lagmannsretten ble han frikjent for tiltalepunktet som gjaldt overgrep mens jenta ennå var 13 år.

- Vi var overrasket over dommen i lagmannsretten, og forventet egentlig at straffeutmålingen ble høyere i Høyesterett. Men det at han ble frikjent for overgrepene som skjedde da hun var under 14 år er nok blant det hun sliter mest med, sier stefaren.

Hevder sin uskyld Øygard hevder ennå sin uskyld, men det var kun lengden på straffen Høyesterett skulle ta stilling til. En anke om saksbehandlingsfeil ble forkastet før den nådde landets øverste domstol.

I tingretten ble den tidligere ordføreren dømt til fire års fengsel. I lagmannsretten ble han frikjent for tiltalepunktet som gjaldt overgrep mens jenta ennå var 13 år, men dømt til fengsel i ett år og tre måneder for gjentatte overgrep mot jenta da hun var mellom 14 og 16 år. Straffeutmålingen ble anket til Høyesterett av både av både påtalemyndigheten og Rune Øygard selv. Der ble straffen skjerpet med ett år.