Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bra kolesterol kan likevel være farlig

- Kan øke faren for hjertesykdommer.

KANSKJE IKKE SÅ GODT: Amerikanske forskere har funnet ut at det såkalt «gode» HDL-kolesterolet faktisk kan øke faren for hjerteinfarkt hos enkelte personer. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KANSKJE IKKE SÅ GODT: Amerikanske forskere har funnet ut at det såkalt «gode» HDL-kolesterolet faktisk kan øke faren for hjerteinfarkt hos enkelte personer. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere har funnet ut at det såkalt «gode» HDL-kolesterolet faktisk kan øke faren for hjerteinfarkt hos enkelte personer.

HDL-kolesterolet er tradisjonelt forbundet med redusert risiko for hjerte- og karsykdommer fordi det bidrar til å utligne den negative effekten av det helseskadelige kolesterolet LDL.

Men enkelte personer har en sjelden genetisk mutasjon som gjør at kroppen deres har et høyere HDL-nivå enn normalt, og paradoksalt nok er det denne gruppen som har høyere risiko for hjerte- og karsykdommer, mener forskerne.

- Resultatene våre indikerer at noen årsaker til høyt HDL-nivå faktisk fører til økt risiko for hjertesykdom. Dette er den første påvisningen av en genetisk mutasjon som øker HDL-nivået, men samtidig øker faren for hjertesykdommer, sier forskningsleder Daniel Rader ved University of Pennsylvania.

Forskerne håper funnene kan bidra til å forklare hvorfor medisiner som er laget for å øke produksjonen av HDL-kolesterol, så langt ikke har vært en suksess.

- Disse uventede funnene baner vei for videre forskning på hvilke behandlingstyper som kan redusere antall hjerteinfarkt i framtiden, sier Peter Weissberg, medisinsk direktør i stiftelsen British Heart Foundation.

Forskerne fant for øvrig ut at mutasjonen, som de mener er en feilslått versjon av genet SCARB1, særlig forekommer hos askenasiske jøder.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media