- Bra ly bak Franklinøya

«Steve Irwin» har avsluttet søket i McMurdo-sundet, men har et lite håp om at «Berserk» kan ha drevet i le.

SØKER I ANTARKTIS: Steve Irwin, som her passerer bak et isfjell i Sørishavet,  vil lete etter «Berserk» ved Franklinøya. Foto: Adam Lau/Sea Shepherd Conservation Society
SØKER I ANTARKTIS: Steve Irwin, som her passerer bak et isfjell i Sørishavet, vil lete etter «Berserk» ved Franklinøya. Foto: Adam Lau/Sea Shepherd Conservation SocietyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i ettermiddag sa kapteinen Paul Watson at «Steve Irwin» avsluttet søket etter «Berserk», men at de ville holde øyner og ører åpne på vei hjemover.

I kveld nyanserer Mal Holland, navigasjons offiser på «Steve Irwin» dette overfor Dagbladet.

- Vi har endret kurs og er nå på vei mot nord bort fra McMurdo-sundet der letingen har pågått til nå. Det kan sies at dette er på veien ut av Antarktis, men vi avslutter ikke søket. Om cirka to timer, kommer vi til Franklinøya, denne og Bearfortøya, er veldig høye øyer der det er bra ly for vinden. Derfor vil vi se etter Berserk her. Kanskje kan de ha drevet hit. Helikopteret vårt vil ta et søk rundt øya når vi kommer dit, sier Holland til Dagbladet.

Ifølge Hovedredningssentralen i Nord Norge har dette også vært mulige møteplasser, som ekspedisjonsdeltakerne på Berserk hadde snakket om.  

Frykter det verste Selv om søket ikke er helt avsluttet ennå, frykter mannskapet på «Steve Irwin» det verste.  

- Jeg tror at «Berserk» har sunket og at det har sunket raskt, sa Paul Watson til Dagbladet tidligere. 

Det er bekreftet at en redningsflåte som fredag morgen lokal tid ble funnet i Rosshavet i Antarktis tilhørte den norske seilbåten. Serienummeret på flåten stemmer overens med det som er registrert på Berserk, ifølge NTB. Det er ingen indikasjoner på at det har vært noen om bord i redningsflåten.

Flåten befant seg omtrent 45 nautiske mil nord for stedet der nødpeilesignalet fra Berserk ble sendt ut tirsdag. Senere på dagen fant Steve Irwin-mannskapet flere en padleåre og vannposer som trolig stammer fra Berserk.
Har vært på polpunktet To av Berserks besetning på fem, ekspedisjonsleder Jarle Andhøy (36) og Samuel Massie (18), befinner seg i det antarktiske innlandet, etter å ha vært på polpunktet. De når trolig kystbasene lørdag kveld. 

De tre andre, Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32) var igjen ved kysten for å passe på båten. Siden nødpeilersenderen deres ble utløst tirsdag moren har ingen hørt noe fra dem.