ÅSTEDET: Tre menn og to kvinner omkom da helikopteret de var om bord i, fra selskapet Airlift, styrtet mellom Dalamot og Busete 4. juli i fjor. Foto: JAN KÅRE NESS / SCANPIX NTB
ÅSTEDET: Tre menn og to kvinner omkom da helikopteret de var om bord i, fra selskapet Airlift, styrtet mellom Dalamot og Busete 4. juli i fjor. Foto: JAN KÅRE NESS / SCANPIX NTBVis mer

Brå manøver førte til helikopterulykke

Fem omkom på vei til hytte. Nå er rapporten klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken tekniske feil eller uregelmessigheter bidro til at et helikopter styrtet i Ullensvang i Hordaland i fjor sommer, ifølge Statens havarikommisjon for transport. Fem personer omkom.

- Havarikommisjonen finner det mest sannsynlig at brå manøvrering initierte en sekvens der helikopteret kom delvis ut av kontroll en periode, og at det ikke hadde tilstrekkelig høyde til at fartøysjefen rakk å rette det helt opp og flate ut i tide, heter det i rapporten, som ble publisert fredag.

Havarikommisjonen mener dette førte til at hydraulikksystemet nådde sin begrensning under manøvreringen, slik at fenomenet «servo transparency», også kjent som «jack stall», oppsto. Dette innebærer at det hydrauliske systemet fryses, og at servostyringen låses, slik at piloten ikke kan bevege stikka.

Det var 4. juli i fjor at helikopteret påbegynte nedstigning for innflyging ved Dalamot i Ullensvang. Vitner observerte at helikopteret gjorde en krapp sving mot høyre. Underveis i svingen så det ifølge vitnene ut til at helikopteret kom ut av kontroll, med høy krengning og stor gjennomsynskning. På slutten så det ut som det var i ferd med å rette seg opp, men det traff bakken med stor kraft og tok øyeblikkelig fyr.

Kommisjonen peker på tre sikkerhetsanbefalinger: Manøvreringsbegrensninger i lav høyde med passasjerer om bord, advarsel om faremomenter forbundet med fenomenet «servo transparency», og behov for flygeregistrator.

(NTB)