Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk våpeneksport:

- Bra, men Stortinget må gripe inn når regjeringen ikke gjør jobben

Norge stopper salg av ammunisjon til Emiratene. I hvert fall inntil videre.

BOMBER OG DØD: Mer enn 10 000 personer har blitt drept siden den saudi-ledete koalisjonen startet krigen mot houti-regimet som styrer hovedstaden Sanaa, i mars 2015. Her står folk i husruinene etter et saudi-angrep i hovedstaden, like før jul. Foto: Hani Mohammed / Scanpix
BOMBER OG DØD: Mer enn 10 000 personer har blitt drept siden den saudi-ledete koalisjonen startet krigen mot houti-regimet som styrer hovedstaden Sanaa, i mars 2015. Her står folk i husruinene etter et saudi-angrep i hovedstaden, like før jul. Foto: Hani Mohammed / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag tidlig ble det klart at Norge stopper salg av såkalt A-materiell til De forente arabiske emiratene. I hvert fall inntil videre.

- Min umiddelbare reaksjon er at dette er veldig bra, fordi det kan hindre at norsk ammunisjon kan bli brukt i Jemen. Norge stanser dette midlertidig, og viser til «føre var-prinsippet», sier Mads Harlem, leder av Folkerettseksjonen i Norges Røde Kors.

Det er ikke første gang at Norge stopper ammunisjonssalget til Emiratene, av frykt for at norsk militært materiell kan bli brukt i Jemen, avslørte Dagbladet i april 2016.

Nytt regelverk

Harlem mener likevel ikke at en «suspensjon av eksportlisenser» er nok, og viser til at den blodige borgerkrigen i Jemen har pågått siden mars 2015, og langt over 10000 personer har blitt drept. Likefullt har Norge øket salget av A- og B-materiell til flere av landene i den saudi-ledete koalisjonen i denne perioden.

- Hvorfor har vi ikke stoppet salget før nå? Jeg står ved det jeg har sagt hele veien: Vi har ikke et godt nok regelverk for våpeneksport, sier Harlem og utdyper:

- Stortinget bør nå be regjeringen om at det skal gjøres en uavhengig vurdering av lovverket. Det må gjøres fordi Utenriksdepartementet ikke kom med en utredning av dette i den siste Våpeneksportmeldingen slik Stortinget ba om. I den eksportkontrollmeldingen som nå er til behandling i Stortinget har ikke regjeringen gjort noe annet enn å synse om spørsmålet, sier Harlem.

Han viser til at Stortinget ba om mer enn synsing:

- Derfor bør Stortinget nå gripe inn og be om en uavhengig utredning.

SV vil ha mer

Også SV synes stoppen av eksport av A-materiell til Emiratene er et viktig skritt i riktig retning.

- Men dette har tatt alt for lang tid. Regjeringen burde ikke måtte tvinges til å snu i denne saken. Her burde regjeringen lyttet til sivilsamfunn og andre som har varslet mye tidligere, sier Gina Barstad, SVs utenrikspolitiske talsperson.

SV mener at neste steg er at Norge skal «stoppe all eksport av alt forsvarsmateriell og våpen til alle land som kriger i Jemen».

- Vi håper at de andre partiene nå kan være med å støtte opp om forslaget vi har til behandling i Stortinget om dette. Denne saken viser med all tydelighet hvorfor vi må ha en gjennomgang av norsk eksport av forsvarsmateriell og tydelige etiske retningslinjer på plass, sier Barstad.

​- Grip inn

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener at Norge «generelt har et meget strengt lovverk og tilsvarende retningslinjer for eksport av våpen, ammunisjon og annet militært utstyr», ifølge en pressemelding. Norge suspenderer nå alt salg av A-materiell til Jemen, og nye eksportlisenser av A-materiell til De forente arabiske emirater vil i denne situasjonen ikke bli innvilget.

- Det har siden 2010 vært åpnet for salg av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater. Det har ikke vært, og er ikke, åpnet for salg av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Harlem mener Regjeringen og Søreide ikke tar innover seg at norsk militært utstyr kan havne i borgerkrigen i Jemen.

- Man vet aldri hva slags styrker og militære bidrag Emiratene vil bli bedt om å bidra med i Jemen. Vi har ikke godt nok regelverk i dag for å eksporterer våpen. Norge har folkerettslige forpliktelser til å hindre dette, og når ikke Regjeringen gjør dette, så må Stortinget gripe inn, sier Harlem.

Vil ha full stopp

Redd Barna synes det er «fantastisk at regjeringen endelig tar ansvar for å stoppe eksport til et land som er aktiv parti i bombingen av skoler og sykehus».

- Dette sender et tydelig signal til andre land om å følge etter, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.

I løpet av januar vil utenrikskomiteen på Stortinget behandle flere forslag om eksportstopp til landene som kriger i Jemen.

- Redd Barna ønsker fortsatt full stans av både A- og B-materiell og flerbruksvarer, til alle landene som er aktive i den saudi-ledete koalisjonen. Dette er varer som enten kan brukes direkte til eller tilrettelegge for brudd på den internasjonale humanitærretten. Her kan og må Stortinget gå lenger enn det regjeringen så langt har gjort, sier Hegna.

Hun forventer også at regjeringen skal granske våpeneksporten som allerede har skjedd, for å «bekrefte eller avkrefte om noe norsk utstyr kan ha blitt brukt i krigen i Jemen».

Les også Dagbladets tidligere saker:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!