- Bra og rettferdig

Trippeldrapsdømte Juha om benådningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble den trippeldrapsdømte finnen Juha Valjakkala benådet av lagmannsretten i Helsinki. I dag snakker han for første gang om benådningen til den svenske avisen Aftonbladet.

Valjakkala, som nå heter Nikita Joakim Foughantine, vil være helt ferdig med soningen i juli neste år. Han har sittet inne siden 1988 da han drepte en familie i Åmsele nord i Sverige. Han ble forvist fra Sverige etter drapet og har derfor sonet i Finland.

Sykkeltyveri endte i henrettelser

Han og hans daværende forlovede var på et tyveriraid da de så en sykkel utenfor en bolig natt til 3. juli. De stjal sykkelen mens sønnen i huset, 15 år gamle Fredrick Nilsson så dem fra vinduet. Han og faren Sten fulgte etter sykkeltyvene i bil.

Juha Valjakkala og Maria Routalamni kjørte til kirkegården i Åmsele og ventet på far og sønn. Der ble de to henrettet av Valjakkala.

Mamma Ewa Nilsson, som kom etter på sykkel, hørte skuddene som tok livet av ektemannen og sønnen. Selv ble hun drept med kniv da hun forsøkte å flykte.

- Bra og rettferdig

Valjakkala selv har flere ganger søkt om benådning, men en lovendring i Finland, hvor han har sonet sin straff, har ført til at han ble benådet i går.

GLAD FOR BENÅDNING: 42 år gamle Juha Valjakkala, eller Nikita Joakim Foughantine er glad for å ha blitt benådet etter snart 20 år i fengsel. Arkivfoto: Scanpix
GLAD FOR BENÅDNING: 42 år gamle Juha Valjakkala, eller Nikita Joakim Foughantine er glad for å ha blitt benådet etter snart 20 år i fengsel. Arkivfoto: Scanpix Vis mer

- Det er bra og rettferdig, sier han til Aftonbladet.

Selv fikk han beskjed klokken åtte mandag morgen.

- Det var deilig å våkne i dag. Beslutningen var bra og rettferdig. Neste sommer har jeg sonet i 20 år. Så vidt jeg vet har ingen sonet lenger på en livstidsstraff, sier han.

Ingen planer for framtiden

Valjakkala, eller Foughantine, har ikke lagt noen planer for framtiden ennå.

- Jeg blir igjen bak murene en tid. Å Planlegge for framtiden vil jeg først gjøre når fengselsporten lukker seg bak ryggen min for siste gang.

Gift flere ganger

Den trippeldrapsdømte finnen har rukket å gifte seg hele fire ganger bak murene. Først med en svensk journalist, deretter med Jaana Suomolainen, kjent som «Finlands farligste kvinne», så med en svenske igjen, og nå altså med Minna Huttunen, som alt i alt er den femte kona i rekka.

- Bra og rettferdig

- Han angrer dypt

En av eksene mener at Valjakkala i dag er rolig nok til å kunne returnere til samfunnet.

- Det fins ett menneske bak trippelmorderen i Åmsele, en ydmyk og fin person som angrer dypt på det han har gjort, sier hun til Aftonbladet.

Selv om de bare var gift i fire måneder i 1999 har de fortsatt kontakt. Da Valjakkala rømte for ett år siden snakket han med ekskona rett før han rømte.

- Han kommer alltid til å ha en plass i midt hjerte.