Brå stopp i Stockholm

Guttene skulle kjøre forbi en bil, og satte opp farten. Men også den andre bilen ga gass og plutselig slo den på blålysa. Det var en politibil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 02.35 i natt var sommerturen til guttene over. I to døgn hadde de vært på veien i Mercedesen til Hans Petters mor.

- Jeg tror det begynte som en liten tur, som ble lenger enn planlagt, sier moren til Hans Petter, Lill Martha Brenden, til Dagbladet.no.

De kjørte i dag tidlig ut av Stockholm, på vei hjem til Norge.

- Det var jo så moro, og så gikk det så bra, sier guttene i baksetet.

Ifølge moren hadde ikke guttene noe mål for reisen.

- De har nok bare kjørt rett fram. Og som de sier: Det gikk jo så bra. De har til og med kjørt inne i Stockholm, sier hun.

Blålys

I Nynäsvägen utenfor Stockholm, var imidlertid reisen over:

Guttene skulle kjøre forbi en bil, og satte opp farten. Den andre sjåføren tråkket også på gassen, og guttene kom ikke forbi.

- Jeg tror de ble overrasket da det viste seg at det var en politibil. Det var mørkt og de hadde ikke sett blålysa på taket av den, sier Lill Martha Brenden.

I Sverige visste alle politipatruljer at de to norske ungguttene trolig var i landet, og politiet skjønte raskt hvem som satt i bilen.

Guttene ble kjørt til noen sosialarbeidere i Stockholm, og seinere kom foreldrene til Hans Petter, som allerede var i Stockholm, og hentet dem.

Dagbladet.no snakket med Hans Petters mor mens de kjørte ut av Stockholm sentrum. De er ikke kjent i byen, men skulle finne seg et sted å spise før de fortsatte hjemover.

Men som vaktsjef ved Södertörnspolisen utenfor Stockholm, Christer Jansson, påpekte:

- Guttene kan jo vise veien.

Sov i bilen

I to døgn har norsk og svensk politi lett etter guttene, etter at de forsvant fra Biri i Oppland.

- De har tatt pauser, og de sovet i bilen. Nå var de imidlertid gått tom for både mat og penger. Jeg tror likevel de er fornøyde med turen, sier mamma Brenden. - Hva med dere. Er dere glade eller sinte nå?

- Akkurat nå er vi glade, det synes jeg vi må få lov til. Men det er klart, dette er jo noe man ikke kan gjøre. Vi får ta alt i sin tur, sier hun.

Alt foreldrene hadde av spor etter guttene, før de fikk melding om at de forsøkte å ta ut penger i en minibank i Sverige, var lappen som lå hjemme hos Eriks foreldre:

«Nå drar jeg vekk en tur! Jeg må finne ut noen ting! Vet ikke når jeg kommer tilbake! Men jeg er glad i dere!»

Hans Petter Brenden (14)
Erik Ramsund (15)
STAKK AV I EN SLIK BIL: Mercedes 300 TD stasjonsvogn, 1989-modell.
TO DØGNS MARERITT: Åse Synnøve Sollien og Lill Martha Brenden ba om at sønnene skulle ringe hjem i to dager. Nå er de funnet i god behold.
SKREV LAPP: Denne beskjeden skrev Erik til sine foreldre.