Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Braathens suspendert fra børsen

Oslo Børs har stanset handelen med Braathens-aksjer i påvente av en kunngjøring fra flyselskapet. Klokka 12 avgjør Konkurransetilsynet om SAS får kjøpe konkurstruede Braathens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS får kjøpe Braathens

Suspensjons-meldinga fra Oslo Børs kom klokka 11.05. Det blir ikke meldt hva slags kunngjøring Braathens akter å komme med.

Det kan hende at suspensjonen har å gjøre med planene om å slå sammen Braathens og SAS. Konkurransetilsynet offentliggjør sin avgjørelse klokka 12 i Høyres Hus. Dagbladet.no er til stede, og viderebringer resultatet umiddelbart.

Dagens Næringsliv og VG melder i dag at SAS sannsynligvis får lov til å kjøpe Braathens.

Skeptisk minister

Tilsynet satte først foten ned fordi de fryktet at mindre konkurranse ville forverre tilbudet til passasjerene. Uten Braathens å slåss med, kan SAS øke prisene og redusere flytilbudet. Derfor fikk sammenslåinga tommelen ned fra nyutnevnt arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman på hans første arbeidsdag. Etterpå innrømte han at det var uklokt å si nei - siden hans departement var ankeinstans.

- Dersom ikke Konkurransetilsynet sier nei, kan vi like godt kvitte oss med hele konkurranselovgivningen og la markedets rovdyr få herje fritt, sa Norman i juni da han fortsatt var professor ved Norges Handelshøyskole.

Han mente resultatet ble færre avganger og dyrere billetter.

FÅR MEDHØR? Braathens-sjef Arne A. Jensen (venstre) forsøker å overtale konkurranse-direktør Knut Eggum om at SAS må få kjøpe Braathens.
FÅR MEDHØR? Braathens-sjef Arne A. Jensen (venstre) forsøker å overtale konkurranse-direktør Knut Eggum om at SAS må få kjøpe Braathens. Vis mer

Kan bli anket

Grunnen til at tilsynet nå likevel trolig sier ja, er frykten for en snarlig Braathens-konkurs. Avgjørelsen skulle ventet ennå en måned, men situasjonen i flyselskapet er blitt verre. Terrorangrepene mot USA har sendt økonomiske sjokkbølger til flyselskap over hele verden.

Siden SAS først avtalte å kjøpe 68,8 prosent av Braathens, har aksjekursen rast. SAS vil ikke kommentere overfor VG om de fortsatt er innstilt på å betale de avtalte 1,1 milliard kronene. Selskapet kan også trekke tilbudet dersom Konkurransetilsynet kommer med et ja med mange forbehold. For eksempel at SAS må kutte i bonuspoeng-ordningene.

Dersom tilsynet i dag sier nei, kommer SAS til å anke saken inn for Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Dersom tilsynet gir SAS lov til å overta konkurrenten, kan departementet komme til å anke saken inn for seg selv. Det er ikke helt på det rene om det finnes hjemmel for at departementet selv kan anke saken, skriver Dagens Næringsliv.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer klokka 12.

LIKER IKKE OPPKJØP: Fredag tok Victor Norman over statsrådskontoret etter Sylvia Brustad. Samme dag sa han at SAS ikke burde få kjøpe Braathens.Alle foto: SCANPIX
FÅR MEDHØR? Braathens-sjef Arne A. Jensen (venstre) forsøker å overtale konkurranse-direktør Knut Eggum om at SAS må få kjøpe Braathens.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!