Bråbrems i boligmarkedet

Ute etter å gjøre etter boligkupp? Dette kan være tida. Fra flere deler av landet kommer meldinger om prisfall, og Statistisk sentralbyrå spår beskjeden prisvekst de neste to årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tida da du måtte kline til med et kjempebud for i det hele tatt å få deg et sted å bo, er over, sier avdelingsleder Ommund Braut i Norsk Familieøkonomi.

Nå er det selgers tur til å svette.

Boligprisene stiger alltid mest i løpet våren og forsommeren. Slik var det i årene 1994 til 1999, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund og ECON. Og slik blir det etter alt å dømme også i år.

Men: Det nye nå er at avkjølingen av markedet kan bli mer permanent, viser prognoser fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Under takst

Oslo: OBOS rapporterer om prisfall på 1,4 prosent i løpet av august, hele 7 prosent i perioden mai- august. Postbankens Eiendomsmekling, som også er tidlig ute med tall, rapporterte om prisreduksjon på 15 prosent i juli, men en like stor oppgang i august.

Asker og Bærum: En undersøkelse Asker og Bærums Budstikke har foretatt, viser at hele 36,5 prosent av boligene som ble annonsert i avisa 26. august nå er solgt for priser under takst. Blant annet gikk en 5-roms leilighet på Vardåsen i Asker for 1,725 millioner - 175000 kroner under takst. 43 prosent av de annonserte boligene var fortsatt ikke solgt, to uker etter annonseringen.

Trondheim: Oversikten over boliger som ble tinglyst solgt i Trondheim i løpet av august, viser en prisreduksjon på 1,5 prosent på leiligheter og tomannsboliger. Det betyr at en leilighet priset til en million kroner, nå er blitt 15000 kroner billigere.

Rekkehus ble 1,8 prosent dyrere, skriver Adresseavisen. Også Trondheim og Omegn Boligbyggelag registrerte en liten prisnedgang i august.

Lav prisvekst

SSBs prognoser for 2001 og 2002 understreker at den eventyrlige veksten i boligmarkedet går mot slutten. Mens prisøkningen på boliger forventes å ende på 13,5 prosent i år, etter kraftig vekst første halvår, blir økningen bare 4,9 prosent i 2001 og stusslige 2,7 prosent i 2002, mener SSB.

Dette skyldes både rentenivået, den generelt lave prisstigningen i Norge og det faktum at boligmarkedet etter en lang periode med prisrekorder nødvendigvis må nærme seg toppen.

Til glede for de av oss som først skal inn på boligmarkedet for første gang.

Mest å tape har du som planlegger å selge noe stort, dyrt og ikke så veldig sentralt, for så å kjøpe deg noe mindre i sentrale strøk. Når boligmarkedet sliter, gir det seg størst utslag på de store boligene utenfor sentrum.

Dyre lån

- Men fortsatt er det mange pengesterke nordmenn på markedet. Så de aller fineste boligene vil nok ikke bli rammet så fryktelig hardt hvis markedet faller, sier Ommund Braut i Norsk Familieøkonomi.

- Vi forventer at Norges Bank øker signalrentene en gang til, men et stykke ut i 2001 kan vi regne med en eller to mindre rentenedganger. Vi ser for oss 0,5 prosentpoeng totalt, sier forskningssjef Knut Moum i SSB.

Lav prisvekst fører imidlertid til at realrenta (lånerente minus prisvekst) vil stige. Dette betyr at lånet ditt reelt sett blir dyrere.

Ha i mente at når temperaturen i boligmarkedet avtar, blir også eiendom mindre attraktivt som rent investeringsobjekt.

AVSLAPPET: Majken Molland og Erik Lind slapper av på omvisning. I et rolig marked tar de seg god tid.