Bradley (22), en Lady Gaga-CD og en minnebrikke

Slik tror USA at 251 287 topphemmelige dokumenter kom på avveie.

STØTTESPILLERE: Bradley Manning har enkelte støttespillere, som i august i år samlet seg utenfor en militærbase i Virginia, hvor Manning sitter i varetekt. Demonstrantene mener Manning ikke bør straffes for å ha avslørt det de mener er krigsforbrytelser. Foto: EPA/ASTRID RIECKEN/Scanpix
STØTTESPILLERE: Bradley Manning har enkelte støttespillere, som i august i år samlet seg utenfor en militærbase i Virginia, hvor Manning sitter i varetekt. Demonstrantene mener Manning ikke bør straffes for å ha avslørt det de mener er krigsforbrytelser. Foto: EPA/ASTRID RIECKEN/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avisene The Guardian, New York Times, Der Spiegel, Le Monde og El País har i kveld publisert innhold fra 251 287 topphemmelige amerikanske dokumenter som de har fått fra Wikileaks.

Dokumentene, som er sendt til eller fra USAs ambassader, får plass på én minnebrikke, og avisene skal ha fått utdelt en hver hvor materialet var lagret.

Varslernettstedet selv hadde også planlagt å legge dokumentene fritt ut i kveld, men de har tilsynelatende blitt stoppet av hackere.

Skylder på 22-åring Hvordan havnet amerikanerne i dette uføret?

Wikileaks sier de ikke vet hvem kilden er. Selv tror USA at én mann står bak kjempelekkasjen til Wikileaks: Bradley Manning (22).

Den unge etterretningsanalytikeren ble pågrepet i sommer.

Han er mistenkt for å ha tappet amerikanernes graderte kommunikasjons nettverk Siprnet. Nettverket er ment å være helt sikkert, men en rekke personer verden over har tilgang, skriver Guardian.

DEMONSTRERTE: Også personer som reagerte på Mannings angivelige lekkasje møtte opp utenfor militærbasen i august, og krevde at Manning ble straffet hardt. Foto: EPA/ASTRID RIECKEN/Scanpix
DEMONSTRERTE: Også personer som reagerte på Mannings angivelige lekkasje møtte opp utenfor militærbasen i august, og krevde at Manning ble straffet hardt. Foto: EPA/ASTRID RIECKEN/Scanpix Vis mer

Manning var stasjonert på Forward Operating Base Hammer, om lag 64 kilometer øst for Bagdad.

Han ble pågrepet etter at han hadde fortalt hackeren Adrian Lamo at han var ansvarlig for at videoen fra juli 2007, som viser hvordan to Reuters-ansatte og ti andre antatt sivile ble drept da amerikanske styrker åpnet ild øst i Bagdad, kom ut. Videoen skapte sjokkbølger.

- Ingen mistenkte noe Wired har publisert store deler av nettsamtalen mellom Manning og Alamo.

- Jeg kunne ha med meg en brent CD som det for eksempel stod «Lady Gaga» på.  Jeg slettet innholdet. (...) Så kunne jeg laste ned og lagre innholdet på CD-en. Ingen mistenkte noe, skrev blant annet Manning.

Manning skal videre ha skrevet:

«Hvis du hadde hatt unik tilgang til hemmeligstemplet informasjon 14 timer om dagen sju dager i uka i åtte måneder, hva ville du gjort?».

- Clinton vil få hjerteinfarkt Og ved en annen anledning skrev han:

«Hillary Clinton og flere tusen diplomater verden rundt kommer til å få hjerteinfarkt når de våkner opp en morgen, og finner så mye hemmeligstemplet materiale om utenrikspolitikken tilgjengelig i søkbart format».

MISTENKT: Bradley Mannig. Foto: AP Photo/Scanpix
MISTENKT: Bradley Mannig. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Manning ble pågrepet etter at Lamo varslet myndighetene om innholdet i samtalene mellom de to.

Wikileaks har hittil fordelt materialet de fikk fra Manning i flere deler. De publiserte først den nevnte videoen fra Irak. I tillegg har de publisert logger fra krigene i Irak og Afghanistan, i alt over 92 000 dokumenter. Og nå altså den interne kommunikasjonen mellom amerikansk UD og ambassadene.

Amerikansk UD sier i dag ifølge nyhetsbyrået AP at de har endret på sikkerhetsreglene, og blant annet lagt restriksjoner på bruk av minnebrikker. De har også begrenset tilgangen til Siprnet.