- Bradley (22) lekket hemmeligstemplet Irak-video

«Hillary Clinton og flere tusen diplomater kommer til å få hjerteinfarkt», skrøt den angivelige WikiLeaks-kilden. Nå sitter han fengslet i Kuwait.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 22 år gamle Bradley Manning fra Potomac, Maryland, er pågrepet og mistenkt for å ha lekket den hemmeligstemplede Irak-videoen, som ble publisert på WikiLeaks i april i år.

Etterretningsanalytikeren var stasjonert på Forward Operating Base Hammer, om lag 64 kilometer øst for Bagdad, da han ble arrestert for to uker siden. I forrige måned skal Manning ha chattet på Internett med en tidligere datahacker.

Der skal han ha skrytt av å være den som var ansvarlig for at videoen fra juli 2007 kom ut, skriver teknologimagasinet Wired.

Flere lekkasjer Videoen, som ble tatt opp av siktekameraet på et amerikansk Apache-helikopter, viser hvordan to Reuters-ansatte og ti andre antatt sivile ble drept da amerikanske styrker åpnet ild øst i Bagdad.

De kornete bildene skapte sjokkbølger, ettersom amerikanske myndigheter i tre år hevdet at de sivile havnet i kryssild mellom amerikanske styrker og militante.

Men ut fra WikiLeaks-videoen var det ingenting som tydet på skyting eller militante i nærheten før de amerikanske kamphelikoptrene slo til.

På Internett skal Manning også ha fortalt hacker-vennen at han har lekket andre, hemmeligstemplede forsvarsdokumenter til WikiLeaks, deriblant en video som viser det omstridte luftangrepet i Garani i Afghanistan i 2009, et dokument som evaluerer WikiLeaks som en sikkerhetstrussel og 260 000 diplomatdokumenter, som ifølge Manning beviser «kriminell politisk hestehandel i kulissene».

«Hva ville du gjort?» Det var etter at Manning hadde tatt kontakt med den tidligere hackeren Adrian Lamo, at etterforskerne kom på sporet av 22-åringen.

Da Manning hadde skrytt av sine avsløringer, henvendte Lamo seg til det amerikanske forsvaret. Deretter møtte han etterforskere fra FBI på en Starbucks-kafé nær hjemmet sitt i California. Der overleverte han loggene fra samtalene han hadde hatt med Manning.

«Hvis du hadde hatt unik tilgang til hemmeligstemplet informasjon 14 timer om dagen sju dager i uka i åtte måneder, hva ville du gjort?» skrev Manning til hacker-vennen.

Ved en annen anledning skrev han:

«Hillary Clinton og flere tusen diplomater verden rundt kommer til å få hjerteinfarkt når de våkner opp en morgen, og finner så mye hemmeligstemplet materiale om utenrikspolitikken tilgjengelig i søkbart format».

Sikkerhetshensyn Lamo sier til Wired at han valgte å avsløre Manning utelukkende av hensyn til sikkerheten.

- Jeg ville ikke gjort dette hvis jeg ikke trodde at liv sto i fare. Han var i en krigssone, og det virket som han bare var ute etter å samle opp mest mulig hemmeligstemplet informasjon og bare kaste opp i lufta, sier han.

Manning blir nå holdt i arrest i Kuwait, mens etterforskningen av ham fortsetter, bekrefter talsmann for det amerikanske forsvaret, Christopher Grey, til CNN. Manning er foreløpig ikke blitt formelt siktet i saken.

Manning skal ha oppdatert sin Facebook-side med at han er arrestert. Hans familie stiller seg uforstående til anklagene mot ham.

- Bradley (22) lekket hemmeligstemplet Irak-video