<strong>FRAMSTILLES FOR KRIGSRETTEN:</strong> Bradley Manning for å ha sendt flere hundre tusen sensitive dokumenter til WikiLeaks da han jobbet for det amerikanske forsvaret. Nå begynner rettsforhandlingene mot ham. Foto: AP / Patrick Semansky / NTB Scanpix
FRAMSTILLES FOR KRIGSRETTEN: Bradley Manning for å ha sendt flere hundre tusen sensitive dokumenter til WikiLeaks da han jobbet for det amerikanske forsvaret. Nå begynner rettsforhandlingene mot ham. Foto: AP / Patrick Semansky / NTB Scanpix Vis mer

Bradley (25) risikerer 154 år i fengsel

Rettssaken mot mannen som står bak tidenes største lekkasje har startet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Han var 22 år gammel. Han var ung. Litt naiv, men med gode hensikter i den forstand at han valgte ut informasjon som han mente ville bety en forskjell.

Slik ble den tidligere etterretningssoldaten Bradley Manning ifølge NBC News beskrevet av forsvareren hans, David Coombs, da den militære rettssaken mot ham startet mandag.

Manning er tiltalt for den største lekkasjen av hemmeligstemplet informasjon i amerikansk historie, og risikerer 154 år i fengsel.

- Satte andre i fare Får aktoratet det som de vil, monner det derfor lite at han ifølge BBC får 112 dager strafferettsreduksjon på grunn av behandlingen i fengselet de første ni månedene.

Aktor, Joe Morrow, hadde da også en helt annen versjon enn Mannings forsvarer.

- Dette handler om en soldat som systematisk samlet sammen hundretusener av dokumenter fra hemmeligstemplede databaser og deretter dumpet informasjonen på internett og i hendene på fienden, sa Morrow ifølge BBC.

Morrow mente Manning var fullstendig klar over hva han gjorde, og at han satte sine medsoldater i fare da han lekket informasjonen.

Han sa også at noe av informasjonen ble gjenfunnet under raidet da Osama bin Laden ble drept.

750 000 dokumenter Det var i 2010 at Bradley Manning (25), som den gang jobbet som etterretningsanalytiker for det amerikanske forsvaret, ble arrestert etter at han skal ha lekket tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter til varsler-nettstedet WikiLeaks.

Ifølge tiltalen skal menig Manning ha sendt i overkant av 750 000 hemmelige dokumenter med informasjon om den amerikanske krigføringen i Afghanistan og Irak, mens han selv var stasjonert i Bagdad, ifølge BBC.

Eks-soldaten er i alt tiltalt for 22 punkter - blant annet forræderi ved å hjelpe fienden og tyveri av offentlig eiendom.

154 år i fengsel Manning har sagt seg skyldig i ti av punktene, men nekter for de mest alvorlige tiltalene, blant annet forræderi, ifølge BBC. Det er stort sprik mellom dem som mener Manning fortjener heltestatus etter å ha lekket dokumentene, og andre som mener han forrådte USA og det militære.

Den nå fengslede eks-analystikeren sier ifølge NBC News at han var «drevet av en uslokkelig tørst for informasjon», og at alt han ville var å vise verden sannheten om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Forræderi kan bli straffet med døden, men påtalemyndigheten har tidligere sagt at den ikke vil kreve dødsstraff, men kun livstids fengsel for Manning. Ifølge BBC risikerer 25-åringen å bli idømt 154 år i fengsel.

- Den i vår regjering som har lekket denne informasjonen er skyldig i landsforræderi, og jeg mener at alt annet enn henrettelse er en for mild straff, sa den tidligere republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee, ifølge Politico, da saken ble kjent for tre år siden.

- Døde jævler Ifølge BBC fortalte den tidligere soldaten under en tidligere høring at han på den tida da han skal ha lekket dokumentene, i 2009 og 2010, ønsket å starte en debatt om USAs militære makt og om landets utenrikspolitikk.

Det var blant annet den svært omtalte videoen av hvordan medsoldatene hans under et helikopterangrep i 2007 skjøt og drepte flere sivile, deriblant Reuters-journalistene Namir Noor-Eldeen (22) og Saeed Chmagh (40), som fikk Manning til å handle.

Svart-hvitt-bildene filmet fra lufta viser hvordan amerikanske kamphelikoptre åpner ild mot en menneskemengde på en gate øst i Bagdad. 12 mennesker ble drept.

Videoen ligger i denne saken.

- De fratok dem sin menneskelighet. Menneskeliv hadde tilsynelatende ingen verdi for dem. De refererte til dem som «døde jævler», sa han om soldatene som satt i helikopteret.

- Forsto at det var feil Til tross for ønsket om å åpne for debatt, innså han at det var feil å lekke dokumentene, ifølge NBC News.

I ni måneder etter pågripelsen i april 2009, satt Manning fengslet i et militærfengsel. Han har siden sittet fengslet i Fort Leavenworth i delstaten Kansas. Eks-soldatens støttegruppe kritiserer beslutningen om å stille ham for krigsrett, og i fjor uttalte menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty at de fryktet for måten Manning ble behandlet i fengsel.

<strong>STØTTER MANNING:</strong> De som støtter Bradley Manning, mener han viste heltemodig innsats da han lekket de hemmelige dokumentene til WikiLeaks. Andre mener dødsstraff ville være en for liten straff. Foto: AP / Patrick Semansky / NTB Scanpix
STØTTER MANNING: De som støtter Bradley Manning, mener han viste heltemodig innsats da han lekket de hemmelige dokumentene til WikiLeaks. Andre mener dødsstraff ville være en for liten straff. Foto: AP / Patrick Semansky / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer