Nato-toppmøte

Bråk etter ny Nato-kurs: - Destabiliserende

Russland omtaltes som «den mest signifikante trusselen mot fred» og Kina stemples som en sikkerhetsutfordring. De historiske Nato-vedtakene har satt sinnet i kok hos både Russland og Kina.

IKKE REDD: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, ankommer toppmøtet i Nato i Madrid. Han har vært nådeløs i sin omtale av Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE REDD: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, ankommer toppmøtet i Nato i Madrid. Han har vært nådeløs i sin omtale av Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

MADRID (Dagbladet): I den spanske hovedstaden jobber 10 000 personer på spreng for å ivareta sikkerheten til de om lag 5000 delegatene, inkludert 40 stats- og regjeringssjefer, under Nato-toppmøtet.

Over den store konferansehallen surrer det kontinuerlig helikoptre i lufta. Spanias forsvarsminister har satt både kampfly og luftvernartilleriet i høy beredskap.

Bak de mange sperringene og livvaktene har statslederne imidlertid gjort historiske Nato-vedtak som innebærer et fundamentalt skifte i Nato.

De har blant annet blitt enig om et nytt strategisk konsept, som innebærer:

 • En skjerpet tone overfor Russland, som tidligere har vært omtalt som en «strategisk partner»
 • Kina er stemplet som «en sikkerhetsutfordring»

De har også blitt enig om:

 • Et felles mål for klimakutt
 • Sverige og Finland offisielt er invitert som Nato-medlemmer
 • Kraftig opptrapping av Natos reaksjonsstyrke
 • Økt og langsiktig amerikansk tilstedeværelse i Europa
 • Økt militær og finansiell støtte til Ukraina
 • En opptrapping av Natos østflanke med utplassering av robuste, kampklare styrker

Russland: «Den signifikante trusselen»

Det var allerede varslet at Nato planla en betydelig skarpere tone overfor Russland, som i det nye strategiske konseptet omtales som «den mest signifikante og direkte trusselen mot fred og stabilitet i det euroatlantiske området».

Forrige strategiske konsept ble lansert i 2010 i Lisboa. Den gang sto det at de allierte at de ønsker et «ekte strategisk partnerskap» med Russland.

Natos ferske omtale av landet har imidlertid vakt reaksjoner fra russisk hold.

- Toppmøtet i Madrid bekrefter og konsoliderer blokkens politikk som dreier seg om aggressiv oppdemming av Russland, sa viseutenriksminister Sergej Rjabkov ifølge russiske nyhetsbyråer onsdag.

Russisk motstand

Russland kommenterte også den offisielle invitasjonen av Sverige og Finland til alliansen.

- Vi anser utvidelsen av Nato for å være en helt og holdent destabiliserende faktor i internasjonale affærer, sier utenriksministeren.

SMIL: Jonas Gahr Støre sikret seg en selfie med statsminister Magadalena Andersson før han skulle ta det historiske samlebildet med alle de skandinaviske Nato-ministerne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SMIL: Jonas Gahr Støre sikret seg en selfie med statsminister Magadalena Andersson før han skulle ta det historiske samlebildet med alle de skandinaviske Nato-ministerne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den amerikanske presidenten annonserte onsdag at han vil øke antallet amerikanske marinefartøy stasjonert i Spania fra fire til seks og stasjonere ytterligere to skvadroner med F-35- kampfly i Storbritannia.

Biden vil også etablere et permanent hovedkvarter i Polen og styrke luftforsvaret i Tyskland og Italia, opplyser han. Fra før av har USA har økt antallet soldater i Europa med rundt 20.000 - til 100.000 - siden Russlands invasjon 24. februar.

Russland hevder likevel at de ikke er bekymret over USAs nye annonsering om økt militær tilstedeværelse i Europa.

- Jeg tror at de som foreslår slike løsninger har en illusjon om at det vil skremme Russland, og på en eller annen måte begrense oss. Det vil de ikke lykkes med, sa viseutenriksminister Rjabkov.

Kinesisk motbør

Det er også første gang Nato omtaler Kina som en sikkerhetsutfordring. Det markerer et historisk skille, og har vakt reaksjoner fra kinesisk hold.

- Nato burde gi opp den kalde krigens mentalitet, nullsumspillet og praksisen med å skape fiender og ikke prøve å rote til Asia og hele verden etter å ha forstyrret Europa, sa talsperson Xhaou Lijan fra det kinesiske utenriksdepartementet onsdag.

Nato begrunner avgjørelsen blant annet med å skrive at både Russland og Kinas forsøk på å undergrave den internasjonale orden «strider mot våre verdier og interesser».

MAKTENS MENN: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sammen med USAs president Joe Biden, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og britiske statsministeren Boris Johnson i Madrid onsdag. Foto: AP Photo/Susan Walsh
MAKTENS MENN: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sammen med USAs president Joe Biden, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og britiske statsministeren Boris Johnson i Madrid onsdag. Foto: AP Photo/Susan Walsh Vis mer

Zelenskyj med stikk

Til tross for Nato-jubelen for en avtale om svensk og finsk medlemskap, står Ukraina, som søkte om medlemskap i 2008, fortsatt utenfor alliansen.

Dette ble adressert da Zelenskyj talte til alle Nato-landenes regjerings- og statsoverhoder under Nato-toppmøtet.

Han uttrykte blant annet skuffelse over alliansens manglende vilje til å ta opp Ukraina som medlem.

Ifølge Zelenskyj må Nato-landene nå hjelpe Ukraina med å nedkjempe den russiske invasjonsstyrken eller forvente «en langvarig krig» mellom Russland og seg selv.

Zelenskyj uttrykte også misnøye over at Ukrainas krigsinnsats ikke har ført til et nærmere samarbeid med Nato.

- Har ikke vårt bidrag til å forsvare Europa og hele sivilisasjonen vært tilstrekkelig? Hva mer trengs, spurte han.

INNE: Sverige og Finland slippes inn i Nato. Onsdag 29. juni møttes de nordiske lederne i Madrid. Da dro statsministeren denne vitsen. Vis mer

Grønn Nato-kurs

Det er også første gang Nato setter klimamål så høyt på agendaen. Alliansens klimafokus i det nye styringsdokumentet kan deles inn i tre områder:

 • Hvordan man bør forstå klimaendringer
 • Hvilke endringer i sikkerhetsutfordringer alliansen står overfor som følge av klimaendringene
 • Behovet for å redusere egne utslipp og utvikle grønn teknologi.

Generalsekretær Stoltenberg framhevet blant annet at avhengighet av råvarer – som olje og gass – har gjort land sårbare og at det har blitt svært tydelig etter Russlands invasjon av Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer