Bråk etter valgfusk

Beskyldninger om valgfusk gjorde at minst 1500 demonstranter samlet seg i Kirgisistans hovedstad Bishkek i går kveld.

Kyrgyz villagers cast their ballots at a polling station in a village Gornaya Mayevka, 30 km (19 miles) east of the capital Bishkek, July 23, 2009. Kyrgyzstan, a Muslim nation key to U.S. military efforts in Afghanistan, voted on Thursday in a presidential election that the opposition said in advance was unfair and planned to challenge with protest rallies.  REUTERS/Vladimir Pirogov  (KYRGYZSTAN POLITICS ELECTIONS IMAGES OF THE DAY)
Kyrgyz villagers cast their ballots at a polling station in a village Gornaya Mayevka, 30 km (19 miles) east of the capital Bishkek, July 23, 2009. Kyrgyzstan, a Muslim nation key to U.S. military efforts in Afghanistan, voted on Thursday in a presidential election that the opposition said in advance was unfair and planned to challenge with protest rallies. REUTERS/Vladimir Pirogov (KYRGYZSTAN POLITICS ELECTIONS IMAGES OF THE DAY) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Dette lille sentral-asiatiske fjell-landet er fullt av politisk sprengkraft.

MilitærbaserFor det første så er det både en amerikansk og en russisk militærbase i landet. For det andre så er det rapporter om at ytterliggående, militante islamister nå kommer inn i Sentral-Asia fordi de er militært truet av den amerikanske og pakistanske militære offensiven for å knekke al-Qauda og Taliban.To opposisjonskandidater trakk seg fra presidentvalget i går da de sier de fikk rapporter om omfattende valgfusk til fordel for president Kumanbek Bakiev. Opposisjonsleder Almazbek Atambajev oppfordret i går kveld sine tilhengere til å komme til hans valgkamphovedkvarter i sentrum av Bishkek.-Vi krever at dette valget blir erklært ugyldig. På grunn av massiv valgfusk krever vi at dette valget blir stanset, og at det blir avholdt nytt valg, sa Atambajev på en pressekonferanse i går.

Fikk 67 prosentMen valget ble ikke stanset. Den sentrale valgkommisjonen erklærte i går kveld at mer enn 50 prosent av velgerne hadde stemt, og at valget dermed var gyldig. Det russiske nyhetsbyrået  RAI Novosti gjennomførte en valgdagsmåling som ga sittende president Almazbek Atambajev en oppslutning på 67 prosent, mens Atambajev fikk 12.7 prosent.Det er uklart om opposisjonen klarer å mobilisere nok mennesker til å skape problemer for det sittende regimet. I 2005 kom president Bakiev selv til makta etter et folkelig opprør som ble kalt tulipanrevolusjonen. Men etter 2005 har Kirgisistan sunket ytterligere ned i fattigdom. Landet er et av Asias fattigste, og har hatt store problemer etter Sovjetunionens kollaps.Hvis det viser seg at det har vært massiv valgfusk, så er det en ubehagelig situasjon for USA. President Bakiev sa i vinter at han ville stenge den amerikanske basen i landet. Men etter det har han snudd, og sier han vil tillate at basen fortsatt er åpen. For USA er basen veldig viktig for å få fram militære forsyninger til krigen i Afghanistan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer