Bråk for Statoilboring

I forrige uke ble letefartøyer fra BP, Statoils samarbeidspartner i det Kaspiske hav, jaget av iranske krigsskip. Nå krever myndighetene i Aserbajdsjan at letingen skal fortsette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

BP har utsatt oljeboringen i en omstridt del av Kaspihavet, men Aserbajdsjan mener BP og samarbeidspartnerne har plikt til å fortsette.

I forrige uke ble BPs letefartøyer jaget ut av Alov-Sjarg-Araz-blokken av et iransk krigsskip. Iran mener at alle kontrakter som er inngått i Kaspihavet er ugyldige, noe Aserbajdsjan er helt uenig i.

Statoil er med i det internasjonale konsortiet som BP leder, og som har inngått letekontraktene med Aserbajdsjans nasjonale oljeselskap SOCAR. SOCARs visepresident heter Ilham Alijev og er sønn av landets president Heidar Alijev. Ilham Alijev mener BP og partnerne ikke kan stikke av fra kontraktene, selv om Iran truer med krigsskip.

- SOCAR insisterer på at arbeidet fortsetter på Alov-Sjarg-Araz-blokken, og at kontrakten blir respektert, sa Alijev i dag.

- BP drøfter saken fortløpende med SOCAR og de andre partene i konsortiet, sier en talsmann for det britiske oljeselskapet som eier 15 prosent av konsortiet. Statoil eier 15 prosent, ExxonMobil 15 prosent, tyrkiske TPAO har 10 prosent og Alberta Energy 5 prosent, mens SOCAR har 40 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer