Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bråk i fredspris-land

Hæren settes inn mot planlagte demonstrasjoner i Bangladesh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Presidenten i Bangladesh, Iajuddin Ahmed, har beordret hæren utplassert i hovedstaden Dhaka, for «å hjelpe den sivile administrasjonen med å opprettholde ro og orden» i følge regjeringen, skriver AP.

De siste dagene har det vært uroligheter, og til dels voldelige demonstrasjoner, etter at en allianse av 14 politiske partier har krevd valg-reformer i forkant av neste måneds valg. Alliansen, med tidligere statsminister Sheikh Hasina i spissen, truet med å protestere utenfor president-palasset i dag, dersom kravene deres om endringer i valgkommisjonens sammensetning ikke ble møtt innen lørdag kveld.

Hæren er sendt ut i gatene, på tross av at planene om masse-demonstrasjonen i går ble utsatt. Utsettelsen kom for å gi regjeringen tid til å gjøre endringene, i følge talsmann for alliansen, Abdul Jalil.

Politiet i Dhaka har samtidig forbudt all offentlig samling og demonstrasjoner rundt palasset.

Talsmann Jalil utdypet ikke hvorfor dagens planlagte protest ble utsatt, men sier at alliansen vil annonsere nye protester dersom det ikke skjer noen utvikling i løpet av dagen.

- Vi er tvunget til å foreta oss større ting dersom kravene våres ikke møtes i løpet av søndagen, sier Jalil.

Regjeringen sier den vil fortsette å prøve å løse krisen.

- Vi har flere tiltak på gang, men vi har ikke satt alle ut i livet ennå, sier C. M. Shafi Sami, regjeringens talsperson.

UTENFOR PRESIDENTPALASSET Soldater holder vakt utenfor president Iajuddin Ahmed, etter at hovedstaden Dhaka den siste tiden har opplevd voldelige demonstrasjoner i sammenheng med valget neste år. Foto: SCANPIX/REUTERS
UTENFOR PRESIDENTPALASSET Soldater holder vakt utenfor president Iajuddin Ahmed, etter at hovedstaden Dhaka den siste tiden har opplevd voldelige demonstrasjoner i sammenheng med valget neste år. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Det har vært voldelige protester i gatene siden slutten av oktober, i sammenheng med valget 23. januar neste år. Mer enn 30 mennesker er drept og flere titalls såret.

Alliansen vil ha fjernet to av valgkomiteens medlemmer som anklages for å være partiske, i favør av tidligere statsminister Khaleda Zia, Hasinas erkerival. Komiteens medlemmer kan ikke sparkes, men må gå av selv. Alliansen ønsker også en revidert stemmeliste, som den for øyeblikket mener inneholder falske navn og favoriserer Zia.

Valgkomiteen har startet revurderingen av listen og har utsatt valget med to dager, til januar 23., noe alliansen ikke er fornøyd med.

Hele Norges coronakart