Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bråk i Londonerry

LONDONERRY (NTB-Reuters): Uroen i den nordirske byen Londonderry blusset opp igjen i natt, etter harde sammenstøt mellom politi og katolske demonstranter kvelden før. Demonstrantene holdt seg i ro i et par timer sent i går kveld, men etter midnatt gikk de amok igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdommene satte fyr på to biler i utkanten av bydelen Bogside, der de fleste innbyggerne er katolikker og der mange sympatiserer med den forbudte irske republikanske hær IRA. De forsøkte også å tenne på et varemagasin i det samme strøket.

Utrykningsbiler og politi i fullt opprørsutstyr tvang demonstrantene tilbake, og de katolske ungdommene svarte med en skur av bensinbomber som sendte skyer av tykk, svart røyk opp mot nattehimmelen. Men ved midnattstider så politiet ut til å ha tvunget demonstrantene inn i et hjørne.

Verst

Uroen i Londonderry er den verste siden IRA kunngjorde en ny våpenhvile i juli i år, og dermed skapte håp om at det endelig skulle bli fred i det voldsherjede Nord-Irland. Håpet ble styrket så sent som sist torsdag, da Sinn Fein-lederen Gerry Adams møtte Storbritannias statsminister Tony Blair i London. Sinn Fein er IRAs lovlige, politiske fløy.

- Dette er et historisk øyeblikk, sa Adams etter at han som den første leder for den republikanske bevegelse siden 1921 fikk møte den britiske regjeringssjefen i Downing Street nr. 10 i London. Men møtet så ikke ut til å ha skapt noen virkelig framgang i fredsprosessen i Nord-Irland, og uroen i Londonderry i helgen blir tolket som nok et tegn på dette.

Uroen brøt ut etter at pro-britiske protestanter hadde gjennomført en støyende parademarsj gjennom Londonderry med hornorkestre og britiske flagg. Sentrum av byen, der det noen timer før hadde hersket julestemning med hektisk gavehandel, så i morges ut som en slagmark.

«Lundy's dag»

Parademarsjen var en feiring av den såkalte Lundy's dag, da protestantene minnes hvordan deres forfedre slo Londonderrys porter igjen for nesene på en katolsk beleiringsstyrke i 1688. Nord-Irlands protestanter feirer flere ganger i året kong William IIIs seier og den avsatte, katolske kong James IIs nederlag i Irland for mer enn tre hundre år siden.

Beleiringen av Londonderry etter stengingen av portene førte til en beleiring, som i 1689 kostet tusenvis av protestanter livet. Lundy's dag er oppkalt etter guvernøren av den beleirede byen, som protestantene betrakter som en Quisling-skikkelse.

RYDDER: Katolske ungdommer i Londonderry kastet bensinbomber mot det britiske politiet i Nord-Irland i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!