POLITIETS DAG:  
Fra v. politidiretør Odd Reidar Humlegård, justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, politibetjent Audun Storvik og politibetjent Anders Hjertén og hunden Gustav på Politiets dag i august i fjor. Da hadde politidirektøren anbefalt "inntil ti" nye politistrikter istedenfor dagens 27. Svaret fra justisministeren og regjeringen blir 12. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.
POLITIETS DAG: Fra v. politidiretør Odd Reidar Humlegård, justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, politibetjent Audun Storvik og politibetjent Anders Hjertén og hunden Gustav på Politiets dag i august i fjor. Da hadde politidirektøren anbefalt "inntil ti" nye politistrikter istedenfor dagens 27. Svaret fra justisministeren og regjeringen blir 12. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.Vis mer

- Bråk i Storgata, da skal det «nye» politiet være gode i geografi

Derfor røk Venstre og KrF opp i verste krangel siden nye taxfree-kvoter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyorganiseringen av politiet er en av få saker regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti har gått hver sin vei siden regjeringsskiftet.

KrF trakk seg fra samarbeidet om politireformen i oktober i fjor, mens Venstre har fortsatt å samarbeide med regjeringskameratene  Høyre og Fremskrittspartiet om et nytt politikart.

Det vil i så fall gi et flertall i Stortinget med en stemme.

Så seint som i 2001 var det 54 politidistrikter her i landet.

Da ble antallet halvert til 27 - med like mange «fristilte» politimestre med varierende arbeidsoppdrag til fortsatt politimesterlønn i størrelsesorden opp mot én million kroner i året.

Sjefslønn uten sjefsjobb
14 av de gamle politimestrene uten sjefsstol fikk i 2012 ifølge Aftenposten rettens medhold at de skal ha en årslønn på minimum 820 000 kroner til de er 70 år og pensjon etter statens lønnstrinn 84.

Nå vil regjeringen og Venstre mer enn halvere fra 27 til 12.

 TOMT I DISTRIKTENE:  Kristelig Folkeparti og justispolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad trakk seg fra regjeringssamarbeidet om ny politireform. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
TOMT I DISTRIKTENE: Kristelig Folkeparti og justispolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad trakk seg fra regjeringssamarbeidet om ny politireform. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET. Vis mer

- Selv om Kristelig Folkeparti ikke har fått noen «inside-informasjon» siden vi trakk oss ut for noen måneder siden, virker lekkasjen på 12 politidistrikter troverdig slik den ble publisert i VG tidligere i dag.

- Kunne ikke fortsette
- Problemet er ikke antall politidistrikter. Der virker de å ha balansert behovet for gode fagmiljø opp mot geografi og kultur på en rimelig måte. Derimot er jeg bekymret for at mer enn halvparten av landets kommuner mister politiets fysiske tilstedeværelse.

- Og det var på grunn av den foruroligende utviklingen KrF ser der, at vi ikke kunne fortsette å samarbeide når vi ikke kom noen vei med vårt hovedanliggende, sier Kristelig Folkepartis justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

Mens justisminister Anders Anundsen, hans statssekretær Vidar Brein Karlsen, stortingsrepresentantene Iselin Nybø (V), Anders B. Werp (H) og Ulf Lerstein (Frp) satt sammen mandag kveld for å fintegne forslaget til nytt politikart sammen med embetsfolk fra Justisdepartementet, blir Ropstad orientert gjennom media.

Taxfree-krangelen
Pluss alt han vet fram til forhandlingene i det utvidede regjeringskollegiet skar seg.

Den eneste saken med tilsvarende viktighet der Venstre og KrF har skilt lag, er de nye taxfree-kvotene, slik Ropstad kommer på i farta.

Det er egentlig bare et par av de nye distriktene han setter spørsmål med i forhold til befolkningsgrunnlag og geografisk utvidelse.

- Det gjelder inndelingen av Vestlandet og nye Sør-Øst med Telemark, Vestfold, Buskerud og Asker og Bærum. Der skal operasjonsleder være god i lokalgeografi når det komme inn melding om bråk i Storgata, for å si det på den måten, kommenterer Kjell Ingolf Ropstad.

Politisk styring
Han og Kristelig Folkeparti ser flere fordeler med bredere fagkomptanse samlet samlet i færre distrikter. Og han er heller ikke overvettes bekymret for at «nye Politi-Norge» ikke greier å organisere seg fram til et system for utrykning som gjør at politiet ikke er raskt på plass
der det skjer noe.

 SOM FØR:  Politimester Kirsten Lindeberg og Agder politidistrikt får samme territorium som nå. Foto: Politiet.no.
SOM FØR: Politimester Kirsten Lindeberg og Agder politidistrikt får samme territorium som nå. Foto: Politiet.no. Vis mer

Det er den jevne tilstedeværelsen som er den store innvendingen.

- Det bør være en politisk sentral oppgave, underlagt justisministeren, å bestemme hvor det skal være lensmannskontorer og annen lokal tilstedeværelse - ikke opp til den enkelte politimester, som det blir foreslått nå.

- I så fall blir organiseringen av politiet lik måten helsevesenet er organisert på. Og dagens helseforetak er som kjent KrF i mot.

Mest opptatt av de nye
- Bør alle dagens politimestre løses fra sine stillinger for å søke sjefjobb på nytt?

- Etter forslaget er det bare Oslo og Agder som har samme nedslagsfelt som nå. Og hun i Agder (Kirsten Lindeberg, red. anm.), som jeg kjenner best, er det iallefall gode grunner til å beholde. Men hvordan politimesterfunksjonene blir besatt, har vi ennå ikke ofret store tanker i denne prosessen.

- Hva bør skje med overflødige politimestre ?

- Det har heller ikke vært KrFs fokus i arbeidet med politireformen. Jeg er absolutt mest opptatt av at de som skal lede de nye politidistrikene er de beste, sier Kristelig Folkepartis justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad.

 SOM FØR:  Politimester Hans Sverre Sjøvold og Oslo politidistrikt får samme territorium som nå. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
SOM FØR: Politimester Hans Sverre Sjøvold og Oslo politidistrikt får samme territorium som nå. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer