Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bråk mellom fjorårets fredsprisvinnere

Leymah Gbowee med krass kritikk mot Ellen Johnson Sirleaf.

FORDUMS HARMONI: Fra Nobel-konserten i fjor. F.v. de tre fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakul Karman.

Foto: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET
FORDUMS HARMONI: Fra Nobel-konserten i fjor. F.v. de tre fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakul Karman. Foto: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leymah Gbowee retter krass kritikk mot Ellen Johnson Sirleaf. I fjor vant de Nobels fredspris sammen med Tawakul Karman fra Jemen, men nå er det slutt på harmonien mellom de to kvinnene fra Liberia.

Gwobee anklaget mandag Sirleaf for ikke å gjøre nok i kampen mot korrupsjon og nepotisme. Hun kunngjorde samtidig at hun trekker seg som leder for den nasjonale forsoningskommisjonen i det borgerkrigsherjede landet.

- Folk er svært skuffet, vi har et underskudd på moralske røster her i landet, sa Gwobee til mediefolk i Paris. Hun er på besøk i den franske hovedstaden for å delta i lanseringen av den franske utgaven av hennes bok «Notre Force est Infinie» («Vår styrke er uten ende»).

«Dårlig samvittighet» - Vi arbeidet hardt for fred, sa hun om sin innsats i Liberia som fra 1989 til 1996 og igjen fra 1999 til 2003 ble herjet av borgerkrig. I et intervju med nyhetsbyrået AFP tilføyde Gbowee at hun har dårlig samvittighet for at hun ikke har snakket ut før.

Gbowee påpekte at Sirleaf var en skarp kritiker av William Richard Tolbert, som var Liberias president fra 1971 til 1980. Både Tolbert og Sirleaf tilhørte den kongolesisk-liberiske eliten som lenge dominerte det politiske livet i Liberia.

- I dag sitter Sirleafs sønner i styrene i oljeselskaper, og en av dem er nestsjef for landets sentralbank. Avstanden mellom rike og fattige øker, man er enten rik eller fattig, det fins ingen middelklasse, fortsatte Gbowee.

Mangler mat - Sirleaf har sørget for utbygging av infrastrukturen, men hva skal folk med infrastruktur hvis de mangler mat? Det er svært vanskelig å få til utvikling i et land der folk er både sultne og sinte, framholdt hun.

Leymah Gbowee mener det ikke blir gjort nok for å forsone tidligere fiender i Liberia, og hun vil derfor gå av som leder for landets forsoningskommisjon.

- Jeg føler at jeg har skuffet både meg selv og andre liberiere, sa hun mandag.

I juni i år la International Crisis Group fram en rapport der det ble advart mot flere utviklingstrekk som ifølge tankesmia kan sette det liberianske demokratiet i fare. Blant disse er høy arbeidsledighet, korrupsjon og fordeling av toppjobber mellom noen få, mektige familier.

(NTB)