Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bråk om barnedrap på film

NEW YORK (Dagbladet): Drap trekker ikkke lenger publikum til amerikanske kinoer. I kampen om kinogjengere satser Hollywood nå på barnedrap. Den nye trenden skaper kontoverser i den amerikanske filmindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Perverst og sykelig" og "overgrep mot uskyldige ofre" er noen av uttrykkene som motstanderne bruker om fenomenet. Forsvarerene kaller den nye trenden for en "speiling av samfunnets virkelighet" og henviser til ytringsfriheten, som knapt noen annen nasjon forsvarer så sterkt som USA.

-Barnedrap er ett av de siste tabu-områder. I alle år skydde filmprodusenter voldtekt, nå vises det på film. På samme vis er det med barndrap, det har inntil nå vært ansett som umulig å vise, enda mindre underholde noen med, sier psykolog Joyce Brothers.

Pengene bestemmer

Filmkritiker Peter Travers i Rolling Stone sier tra den nye trenden er «alarmerende».

-Jeg synes det er trist at velkjente regissører benytter seg av barnedrap for å skape økt spenning i sine filmer. I kampen om flere kinogjengere er dette det nyeste våpenet.

Grunnleggeren av Aksjon for barne-TV, Peggy Charren mener den nye trenden illustrerer at det er pengene og ikke kunstuttrykket som rår grunnen. -Greier produsentene å få filmen opp på en 1. plass en uke, er de villige til å gjøre hva som helst, også bruke barndedrap, sier hun.

"Syke scener"

Travers skiller mellom spekulativ vold og hendelser som er sentrale i en films handling. "Con Air" mener Travers er en av de mest spekulative filmene på markedet.

-Maken til søppel finnes knapt, noe mer avskyelig er det ikke mulig å oppdrive. I "Con Air" er en alvorlig episode med et barn kynisk utnyttet i en sykelig form for humor. Å smile av at barn plages, er bare sykt, sier Travers til New York Post. Ironisk nok er nettopp denne filmen øremerket en ungdommelig publikum. Barnepsykologen Lawrence Balter, som er spesialist på film og media, mener at filmatisering av barn i knipe og dødsangst kan appellere til mindreårige.

-Drap på uskyldige er et vanlig fenomen i filmverdenen. Ved å vise barn i slike situasjoner er tanken at jevnaldrende får noen å identifisere seg med, sier Balter.

Han understreker imidlertid at dette kan være skadelig for barn og ungdom. Barnepsykologen advarer foreldrene mot å ta med barna sine på filmer der overgrep og drap på barn vises.