Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bråk om bøker

Litteratur er helsemat for en god penge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JUL MED DIN GLEDE.

I disse dager stresser mange av oss rundt i handlegater og shoppingsentra etter arbeid for å sikre julegavene til familie og venner. Harde pakker og myke pakker, i ei tid da de økonomisk skolerte forteller oss at vi har mye penger å rutte med. Renta er lav og kontoen feit. Ribba finnes på billigsalg en grensetur unna.

Bilannonsørene reklamerer med at årets tøffeste julegaver har fire hjul, mens årets absolutte vinner under det grønne tre ser ut til å bli en MP3-spiller til godt over to tusenlapper.

For den som synes det blir i meste laget, sånn kronemessig, er det greit å huske at hos den lokale bokhandler finnes ny norsk litteratur til rundt 350 kroner. Gammel litteratur kan man få fra hundrelappen - og ei bok trenger som kjent ikke være ny for å være god.

OH HELLIGE BANK.

Ifølge handelsnæringens prognoser kommer vi kollektivt til å svi av 11,4 milliarder kroner på mat og gaver i desember. Uansett hva slags forhold man har til penger, høres det mye ut. Det er selvsagt derfor mange av oss er svært mette - og relativt blakke - i slutten av januar.

Vi glemmer raskt fattigfølelsen når lønna endelig tikker inn på konto. Da har vi jobbet hardt med nyttårsforsettet og trent mer i januar enn før jul. Vi har lest skjønnlitterære bøker i stedet for bankbøker. Dessuten har menyen bestått av hverdagsmat flere dager i strekk.

Så er vi i gang med en ny sesong igjen.

DET TAR IKKE

mange ukene før vi begynner å planlegge en storbyferie med venner på vårparten. Etter en energifylt påskekrimferie på fjellet eller ved sjøen legger vi brikkene for en etterlengtet sommer med masse fri. Og tid til å lese bøker.

Når vi har nytt den siste utepilsen kommer høsten. Her til lands heter det til og med bokhøsten, unikt nok. Den friske, fine årstida da en med god samvittighet kan legge seg til rette i godstolen og lese.

ETTERPÅ DRØMMER

man om bøkene, snakker om innhold med venner, diskuterer hva anmelderne mener med kolleger og kjøper dem man liker best til de vi tror liker dem i julegave. Fine julegaver, som kan byttes eller leses. De koster cirka det samme som ei flaske vin på kafé - som for så vidt også kan gi en god opplevelse.

Bøkene koster mer enn i Sverige, men så tjener da også den jevne svenske mindre enn Ola nordmann gjør.

Vi kan vente med å kjøpe bøker til de kommer i myk paperbackutgave, eller det er mulig å låne dem gratis på biblioteket.

Om bøker er dyrt? Ikke til helsekost å være.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media