Riksdagsvalg i Sverige:

Bråk på do

Statsminister Magdalena Andersson mener partiet Kristdemokraterna har stjålet valgplakater utenfor statsministerboligen. Under et toalettbesøk i Expressen konfronterte hun partileder Ebba Busch.

BENEKTER ANKLAGENE: Kristdemokraternas partileder Ebba Busch (KD) benekter at partiet har stjålet plakater fra statsministerens parti Socialdemokratarna. Her fra en tale under Almedalsveckan på Gotland. Foto: Henrik Montgomery / NTB
BENEKTER ANKLAGENE: Kristdemokraternas partileder Ebba Busch (KD) benekter at partiet har stjålet plakater fra statsministerens parti Socialdemokratarna. Her fra en tale under Almedalsveckan på Gotland. Foto: Henrik Montgomery / NTB Vis mer
Publisert

Det er under tre uker til Riksdagsvalget i Sverige, og skal man tro hendelsen under et toalettbesøk i avisa Expressens lokaler i Stockholm, begynner tonen å tilspisse seg.

Statsminister Magdalena Andersson (S) anklagde nylig partiet Kristdemokraterna for å ha revet ned valgplakatene ved statsministerboligen Sagerska - hvor Andersson i dag bor.

Deretter mener de Kristdemokraterna har byttet ut plakatene med bilder av sin egen partileder, halvt norske Ebba Busch.

Hevder å ha bevis

Under et toalettbesøk under forrige ukes partilederdebatt i Expressens lokaler i Stockholm, konfronterte statsministeren Busch med det påståtte tyveriet.

TOALETTPRAT: Statsminister Magdalena Andersson konfronterte Ebba Busch med det påståtte tyveriet under et toalettbesøk hos Expressen. Her fra en pressekonferanse under Almedalsveckan i Visby, Gotland, tidligere i sommer. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB
TOALETTPRAT: Statsminister Magdalena Andersson konfronterte Ebba Busch med det påståtte tyveriet under et toalettbesøk hos Expressen. Her fra en pressekonferanse under Almedalsveckan i Visby, Gotland, tidligere i sommer. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Vis mer

Expressen er blant dem som rapporterte om hendelsen, men det er først nå at Andersson selv bekrefter episoden i et intervju med avisa Sydsvenskan.

- Det er helt korrekt. Jeg var ikke hjemme denne kvelden. Men da familien min gikk å la seg var det plakater for Liberalarna og Socialdemokraterna utenfor Sagerska. Da de våknet var det nesten bare Ebba-plakater. Så jeg sa til henne at vi gjerne vil ha tilbake våre plakater, sier Andersson til avisa.

Kristdemokraterna skal ha avfeid anklagene som «veldig merkelige» og fullstendig ubegrunnede, men det skal likevel ikke ha overbevist statsministeren.

Partiet Socialdemokraterna, som Andersson representerer, har også hevdet å ha bildebevis, ifølge Expressen.

- Sannsynligheten for at våre plakater av en eller annen grunn skulle ha forsvunnet og det tilfeldigvis har dukket opp plakater av Kristdemokraterna samme natt, er kanskje ikke så stor, fortsetter Andersson til Sydsvenskan.

SAGERSKA: Statsministerboligen i Sverige hvor Magdalena Andersson i dag bor. Foto: Claudio Bresciani /TT/ AP / NTB
SAGERSKA: Statsministerboligen i Sverige hvor Magdalena Andersson i dag bor. Foto: Claudio Bresciani /TT/ AP / NTB Vis mer

Svært jevnt

Det svenske Riksdagsvalget avholdes søndag 11. september.

I en fersk måling utført av gallupinstituttet Nopus på vegne av SVT, får høyrepopulistiske Sverigedemokraterna større oppslutning enn Høyres søsterparti Moderaterna, som i flere tiår har vært det største borgerlige partiet i Sverige.

Tidligere har de andre borgerlige partiene nektet å samarbeide med Sverigedemokraterna, men det siste året har flere partier på høyresiden åpnet for å invitere partiet inn i varmen.

Målingen viser samtidig at Socialdemokraterna er Sveriges klart største parti med en oppslutning på 27, 8 prosent. Likevel ligger fløyene svært jevnt, og eksperter spår en skikkelig valgthriller.

De rødgrønne har foreløpig et marginalt forsprang på 0,3 prosentpoeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer