Bråket har begynt

Tretten demonstranter er skadet i sammenstøt med italiensk opprørspoliti i dag. Protestene mot G8-møtet i Genova er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet mellom lederne av verdens sju rikeste land, samt Russland, starter først i morgen. Men anti-globaliseringsdemonstranter fra hele verden har allerede begynt å innta byen.

Presset tilbake

De tretten ble skadet i dag kom med ferje fra Hellas til havnebyen Ancona på østkysten av Italia, for deretter å ta seg videre til Genova. Da de forsøkte å gå i land fra ferja ble de presset tilbake ombord av opprørspolitiet. Politiet var utstyrt med køller og skjold.

I sammenstøtene ble også 50 mennesker som allerede hadde tatt seg ut av ferja og inn på busser, dratt ut av bussene og sperret inne på kaia sammen med rundt hundre andre.

Den greske regjeringen har allerede protestert på den røffe behandlingen. En talsmann for det greske utenriksdepartementet sa at Hellas' utenriksminister, George Papandreou, tidligere i dag hadde en telefonsamtale med sin italienske kollega for å be om at de greske protestantene måtte få slippe helt fram til Genova. Det fikk også de første 3000 som strømmet til Ancona i løpet av dagen, helt til politiet ombestemte seg.

Sikkerhetsoppbud

Tidligere i dag har tusenvis allerede startet å demonstrere i Genovas gater. Demonstrasjon het «Migrantenes marsj» og var en støtte til innvandrere og flyktninger.

I alt er det ventet at over 100 000 demonstranter kommer til byen. Der blir de møtt med et massivt sikkerhetsoppbud fra de italienske G8-vertene. 15 000 politifolk er i beredskap og en 10 kilometer lang jernring er lagt rundt de indre deler av sentrum der møtet skal holdes.

Politiet har også gått til anskaffelse av 200 likposer.

Klestørk forbudt

Til tross for overhengende trusler om bråk satser borgermesteren i Genova, Guiseppe Pericu, maksimalt på at byen skal vise seg fra sin beste side under toppmøtet.

Blant annet er de karakteristiske italienske klestørkene i gatene fjernet. Husmødre risikerer nå bøter hvis det blir oppdaget klesvask i vinder og fra balkonger.

Også statsminister Silivio Berlusconi har vært på tre inspeksjonsbesøk i byen i forkant av møtet.

Kilder: Associated Press, Reuters og NTB

<B>PRESSET OMBORD:</B> 13 mennesker ble skadet i dag da italiensk opprørspoliti presset greske G8-demonstranter tilbake på ferja de kom fra.
<B>BEREDSKAP:</B> 15 000 politifolk er satt i beredskap for å hindre opptøyer under toppmøtet.
<B>DEMONSTRANTER:</B> Dagens demonstrasjon i Genova gikk rolig for seg og var dominert av sang og faner.