Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bråket styrker Märtha

Til tross for alt bråket rundt, har Märtha Louise fått økt støtte i folket for at hun bør beholde prinsessetittelen.

FÅR PRINSESSE-STØTTE: Prinsesse Märtha Louises har ikke lyst til å gi opp prinsesse-tittelen. Nå får hun støtte av folket. Her sammen med kjæresten Durek Verrett (44). Foto: Bjørn Langsem
FÅR PRINSESSE-STØTTE: Prinsesse Märtha Louises har ikke lyst til å gi opp prinsesse-tittelen. Nå får hun støtte av folket. Her sammen med kjæresten Durek Verrett (44). Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsesse Märtha Louise satte Norge på hodet da hun ankom landet i mai, med ny kjæreste og fersk foredragsturné.

Kjæresten Durek Verrett kaller seg «sjaman Durek», og hevder blant annet å kunne «snu atomer». Sammen la de ut på miniturneen de kalte «Prinsessen og Sjamanen», og trolig dro inn over en million kroner i inntekter på.

NY KJÆRESTE: Prinsesse Märtha Louise fant kjærligheten samarbeidspartneren Durek Verrett. Foto: Daryl Henderson / NTB scanpix
NY KJÆRESTE: Prinsesse Märtha Louise fant kjærligheten samarbeidspartneren Durek Verrett. Foto: Daryl Henderson / NTB scanpix Vis mer

Det fikk flere, blant dem Fædrelandsvennen, til å be henne si fra seg prinsessetittelen på lederplass.

Flertallet støtter Märtha

Sev har Märtha sagt at det ønsker hun ikke å gjøre. En fersk meningsmåling utført av Ipsos for Dagbladet viser at hun også har flertallets støtte i dette.

32 prosent mener hun bør gi fra seg tittelen, mens 50 prosent mener hun bør beholde den. 17 prosent av det landsrepresentative utvalget har ingen mening om saken.

Sammenliknet med en tilsvarende Ipsos-undersøkelse fra 2015, har Märtha støtte av flere enn tidligere til tross for kritikken hun har mottatt.

Også i 2015 mente 32 prosent at hun burde gi fra seg tittelen, men den gang var det bare 33 prosent som syntes hun burde beholde den. 35 prosent hadde ingen mening i saken.

Undersøkelsen i 2015 ble utført på nett, mens spørsmålene denne gang ble stilt på telefon. Ifølge Ipsos vil de derfor ikke være strengt sammenliknbare, selv om det er samme spørsmål som er stilt.

- Likevel så ser vi at utvalgene er like nok til å si at andelen «nei» er betydelig høyere i år, og at flere har en mening om saken nå enn i 2015. Det er ganske interessant at alt oppstusset rundt prinsessen ser ut til å ha økt andelen som mener hun ikke bør gi fra seg tittelen, sier Mads Motrøen i Ipsos til Dagbladet.

- Født prinsesse

Märtha Louise ga avkall på tituleringen Hennes Kongelige Høyhet for å bli selvstendig næringsdrivende i 2002. Hun ga også avkall på apanasjen.

ÅPENHJERTIG: Prinsesse Märtha Louise og hennes nye kjæreste Derek Verrett ble emosjonelle under intervjuet med Dagbladet. Video: Madeleine Liereng Vis mer Vis mer

Hun er derimot klar på at hun ønsker å fortsatt beholde prinsessetittelen.

- Jeg har hatt vanskeligheter med å finne ut av hva som er meg, og hva som er prinsessen. Det har vært en lang reise for å bli i stand til å fylle rollen med den jeg er, og akseptere meg selv, forteller hun i et intervju med Magasiet i dag.

Hun sier hun nå er mer komfortabel med seg selv.

- Jeg ble født inn i denne familien. Og for å være ærlig, så var tittelen «Prinsessen og Sjamanen» mer en morsom greie, enn den kanskje har utviklet seg til å bli, sier Märtha videre.

Prinsessen har sagt hun er glad for at den yngre generasjonen ikke er så opptatt av å plassere folk i bås, og håper folk slutter å tro at de må passe inn i en bestemt mal.

-  Jeg kan ikke gjøre noe med hva andre tenker. Jeg kan dele teknikker og erfaringer som har hjulpet meg, og det er det jeg gjør, og hvis det hjelper noen, er det fantastisk. Og hvis de tror at jeg er koko, er det også ok. Jeg dømmer ikke det, slik de dømmer meg, sier hun til Magasinet.

- Mye oppmerksomhet

Presseekspert Gunnar Bodahl Johansen sier erfaringer fra andre saker har vist at når noen får mye kritikk i mediene, kan de få sympati i offentligheten.

- Det kan føre til at folk synes det blir for mye og at de får sympati med dem, slik at de holder stillingen eller får en forsterket stilling i opinionen, sier han til Dagbladet.

Han er likevel opptatt av at dette ikke kan bli noen målestokk for mediene.

- De må ha sine prinsipper for hva de skal omtale og hvordan. Det er viktig at mediene er kritiske, også mot kongehuset. Det er spesielt viktig når hun utfordrer offentligheten på den måten som hun gjør, mener han.

- Synes synd på henne

Kongehusekspert Caroline Vagle i Se og Hør tror også at mediekjøret er årsaken til støtten.

- Prinsesse Märtha Louise har virkelig måtte stå i stormen de siste ukene, noe jeg tror er grunnen til økt støtte. Folk synes rett og slett synd på henne. Dessuten har prinsessen vist at hun tørr å stå opp sine meninger til tross for at de er upopulære, noe jeg også tror mange synes det står respekt av. Selv om man ikke er enig i hennes valg, så vekker både hennes modige framtoning og alt mediekjøret sympati, sier hun til Dagbladet.

Støtten er større blant kvinner enn blant menn, og de yngste aldersgruppene støtter også i større grad at prinsessen beholder tittelen enn de eldre.

Vagle knytter det til mer åpenhet blant de unge.

- Den yngre generasjonen er ikke så konservativ og bundet av stereotyper, mener hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!