Brakk foten- sendt hjem

Ingerid Eftedal (66) brakk foten på feil tidspunkt. Det endte med at hun ble vekket i sykesenga midt på natta og sendt hjem i taxi uten at foten var gipset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK (Dagbladet): -  Det er ikke til å tro. Politikerne sparer penger og helsevesenet reduserer. Jeg må vente i ti dager for å få en enkel gips på, sier Ingerid Eftedal.

For ei uke siden falt hun på hålka og brakk beinet hjemme på Eftdal i Larvik. I timene etterpå i møtet med helsevesenet hadde hun heller ikke hellet på sin side.

Etter fallet klarte hun ikke å gå, men krabbet inn i huset. Svigerdatteren kjørte henne til legevakta i Larvik. Røntgenbilder konstaterte brudd i ankelen. Men da var klokka blitt så mye at akuttmottaket på lokalsykehuset i Larvik var stengt.

Dermed måtte hun videre til Sykehuset Vestfold i Tønsberg. Smertene fra bruddet ble leget med ispose surret inn i ei avis.

Ny venting

På akuttmottaket i Tønsberg var det mye å gjøre. Den 66 år gamle kvinnen måtte vente i flere timer. Hun ble skrevet inn, fikk på seg nattskjorte og lagt i en seng mens hun ventet på legen. Han kom klokka ett om natta.

-  Da var det gått mer enn seks timer siden bruddet skjedde. Da var det ikke forsvarlig å operere med en gang. Operasjonen måtte utsettes i noen dager, men legen sa jeg kunne bli liggende på sykehuset, forteller Ingerid Eftedal.

-  Idiotisk

Svigerdatteren dro hjem og den 66 år gamle kvinnen sovnet. Et par timer seinere ble hun vekket av en sykepleier. Sykehuset hadde behov for senga hennes. Hun fikk satt en skinne på foten, fikk krykker og ble hjulpet ut i en taxi. Turen gikk hjem igjen til Larvik med løfte om operasjon seinere.

-  Det virker helt idiotisk. Akuttberedskapen i Larvik er kuttet ned for å spare penger. Men hva sparer man? Bare drosjeregninga for meg kom på 950 kroner, sukker Ingerid Eftedal.

Nå sitter hun nærmest urørlig hjemme og venter på operasjonen. Den skal skje på lokalsykehuset i Larvik i neste uke - på dagtid.

Innstramming

Akuttberedskapen på sykehuset i Larvik er redusert på kveldstid og lagt helt ned i helgene. Tiltakene ble gjennomført i vinter mot sterke protester fra lokalbefolkningen.

Nedskjæringen er bare en mikroskopisk del av det Helse Sør er pålagt å spare de neste to åra.-  Sett med pasientens øyne er nedskjæringene selvsagt ikke ønsket, sier avdelingsleder av ortopedisk avdeling ved Sykehuset Tønsberg, Terje Kleven.

-  Vi opplever mange fortvilte pasienter. Dette er ikke et enestående tilfelle, sier assisterende avdelingsleder ved akuttmottaket ved lokalsykehuset i Larvik, Turid Fuhre Pettersen, til lokalavisa Østlandsposten.

HIT OG DIT: Ingerid Eftedal (66) opplevde mange viderverdigheter etter å ha brukket ankelen. Hun ble sendt i hit og dit på sykehusene i Vestfold og blir først operert til uka.