Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brakk ryggen - ble bedt om å ta en paracet.

Fem dager i smertehelvete - og tre legebesøk -måtte til for at Inga Kolås skulle få hjelp. Da ble det konstatert to brudd i ryggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Det er nå to uker siden Inga Kolås falt da hun skulle inn i en bankfilial på Korskirkealmenningen i Bergen.

- Jeg snublet i trappa og falt ned i en krok. Det var grusomt smertefullt. Heldigvis fikk jeg hjelp av noen som så meg. De kjørte meg til legevakta, men der ville de ikke tro meg da jeg klaget over store smerter i ryggen. Legen målte blodtrykket mitt. Jeg ba om å få tatt røntgenbilder av ryggen. I stedet ble jeg henvist til fastlegen. I tillegg sa de at jeg måtte komme meg hjem og ta en paracet, sier Inga Kolås.

- Ta paracet

Dagen etter oppsøkte hun fastlegen.

- Der fikk jeg beskjed om å ligge i ro og ta paracet. De elsker paracet, disse legene.

Smertene ble bare verre for Inga Kolås.

- Jeg hadde så enorme smerter og klarte ikke å bevege meg. Ved én anledning forsøkte jeg å reise meg ved hjelp av et kosteskaft, men det nyttet ikke. Min datter Haldis og en hjemmehjelp kom meg til unnsetning. Fem dager etter fallet kjørte Inga og datteren på nytt til fastlegen for å be om at det ble tatt røntgen av ryggen.

- Legen var fremdeles skeptisk. I en ufin tone ba han meg nok en gang om å reise hjem for å hvile. Han mente døtrene mine kunne bli hos meg for å gi trøst.

Sammen med datteren Haldis Sivertsen var hun denne gangen bestemt på ikke å gi seg. Etter en diskusjon gikk legen endelig med på å bestille en ambulanse.

To brudd

Inga ble kjørt til Haraldsplass diakonale sykehus. Det ble tatt røntgenbilder som viste at hun hadde fått ett brudd i den 12. virvelen og et annet litt lenger opp i ryggen.

- Det nederste bruddet var kommet på et sted hvor jeg tidligere også har brukket ryggen, forteller 71-åringen.

Hun ble liggende ei uke på sykehuset og er nå flyttet over til Sjømennenes Helseheims Rehabiliteringssenter i bydelen Åsane. Der får hun skikkelig behandling.

- I første omgang er det meningen jeg skal bli her til behandling i tre uker. Jeg har fremdeles store smerter, men nå har jeg fått andre medikamenter som tar de verste smerteanfallene bedre enn paracet.

Inga Kolås er ikke kjent for å syte og klage i utide.

- Når et voksent menneske som meg ber om å få tatt røntgen, er det selvsagt en god grunn til det.

Beklager

Ifølge legevaktsjef Frank Leo van Betten på Bergen Legevakt står det ikke noe i legejournalen om ryggen til Inga Kolås.

- Det kan skyldes at hun hadde skadet seg flere steder og at legen konsentrerte behandlingen om de stedene som var mest smertefulle. For meg ser det ut som hun har fått en forsvarlig behandling av vår lege. Det er ikke uvanlig at vi velger å se an utviklingen for pasienter som kommer inn med smerter. Som eksempel er det noen som har beinskjørhet. Alle kan ikke få røntgen. Det ville bli for kostbart for samfunnet, sier van Betten.

Legevaktsjefen legger til at det i ettertid er enkelt å beklage at Inga Kolås har måttet slite med store smerter i fem dager før hun ble hørt av fastlegen.

- Det er alltid trist når slikt skjer, sier Frank Leo van Betten. Fastlegen har også beklaget det som skjedde i et brev til Inga Kolås og hennes familie.

BLE IKKE HØRT: Inga Kolås (71) tryglet om at legene skulle ta røntgen av den smertefulle ryggen hennes. Det måtte tre legebesøk til før hun ble tatt på alvor og fikk hjelp.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media