Brakk ryggen i første hoppet

Hilde Marstein (18) skal aldri mer hoppe i fallskjerm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): - Det som skjedde var min egen feil, sier Hilde Marstein til Romsdals Budstikke når avisa møter henne på Ålesund sykehus.

Det var en feil som raskt kunne ha lenket henne til rullestolen for resten av livet.

Men ti dager etter kraslandingen på Bjorli kommer 18-åringen gående ut fra rommet sitt på ortopedisk avdeling. Med tre brudd i ryggen og ei brukket arm.

- Jeg har vært særdeles heldig. Når det først skulle gå så galt, er jeg veldig glad for at jeg trolig kommer fra ulykka uten varig mén. Tanken på at jeg kunne blitt lam og endt opp i rullestol er fryktelig, sier 18-åringen som skal bruke de neste ni månedene til å trene seg opp igjen.

Var nervøs

Marstein forteller om en smånervøs og oppglødd stemning i flyet som svevde over Bjorli lørdag den 6. september. Tre ungdommer skulle foreta jomfruhoppet.

- Det var en ubeskrivelig deilig følelse å hoppe i fritt fall, som en drøm, forteller Hilde.

Men landingen ble snarere et mareritt. 18-åringen gjorde en grov feilvurdering og dro altfor tidlig i styresnora, slik at hun bremset fallskjermen i fem-seks meters høyde og dermed falt som en stein rett ned mot grusen.

EKSTREMSPORT: Hilde Marstein er lykkelig for at jomfruhoppet hennes endte bra, til tross for tre brudd i ryggen. Foto: Erik Heen/Romsdals Budstikke
EKSTREMSPORT: Hilde Marstein er lykkelig for at jomfruhoppet hennes endte bra, til tross for tre brudd i ryggen. Foto: Erik Heen/Romsdals Budstikke Vis mer

- Det var en brutal landing, men jeg var bevisst hele tida, og kjente ganske raskt smerte i ryggen. , forklarer Hilde.

En av de første som kom bort til henne var Ramsey Suleyman, tidligere kjent fra «Big Brother». Både ambulanse og helikopter ble tilkalt mens Hilde ble stilt det helt avgjørende spørsmålet:

- Har du følelse i beina? Heldigvis kunne jeg svare ja. Det var da det gikk opp for meg hvor heldig jeg hadde vært.

Hilde Marstein ble flydd med ambulansehelikopter først til Ålesund sjukehus, deretter til St. Olavs Hosptal i Trondheim der hun ble operert. - Operasjonen gikk veldig fint. Ryggen er stiv, men ikke vond. Det er såret som gjør vondt, forklarer Hilde. De neste ni månedene blir det ingen klatring, som hun er så glad i. Ingen skigåing, ingen håndball.

Dropper hoppinga

- Jeg har bestemt meg for å ikke hoppe i fallskjerm mer, men jeg unner alle å oppleve følelsen, understreker 18-åringen.

- Alle som hopper bør ha i bakhodet at det er ekstremsport og det kan gå galt, sier Hilde Marstein - som mandag er tilbake på Rauma videregående skole.

Brakk ryggen i første hoppet