Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brakseier for Chavez i Venezuela

Venezuelas venstrepopulistiske president Hugo Chavez ble gjenvalgt med overveldende flertall under gårsdagens valg i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 77 prosent av stemmene talt opp hadde Chavez sikret seg drøyt én million flere stemmer enn sin største utfordrer Francisco Arias, og lå an til nærmere 60 prosent oppslutning.

Arias er i likhet med Chavez tidligere offiser, og begge har de sonet to år i fengsel etter et mislykket kuppforsøk i 1992.

I valgkampen anklaget Arias sin tidligere offiserskollega for å være en autoritær skapkommunist som ønsker å knytte Venezuela nærmere til Castros Cuba, og Castro rykket da også ut med støtte til Chavez foran valget.

Men selv om arbeidsløsheten og kriminaliteten har vokst kraftig den siste tiden, fikk Chavez likevel støtte fra Venezuelas fattige søndag - som han gjorde det under valget i 1998. (NTB)

Viktig oljeland

Venezuela er verdens tredje største oljeeksportør, og leverer det meste av USAs olje. Ved siden av Vest-Afrika er landet Statoils viktigste satsingsområde utenfor Europa.

Også Norsk Hydro, Kværner, og en rekke andre bedrifter er solid plassert i det oljerike landet. Om vi ser bort fra norsk klippfiskeksport til Brasil, er trolig Venezuela det viktigste landet i Sør-Amerika for norsk næringsliv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media