Brakseier for Mubarak

Den egyptiske presidentens parti fikk 424 av 508 seter.

SITTER TRYGT: Egypts president Hosni Mubarak. Foto: Amr Nabil/AP/Scanpix
SITTER TRYGT: Egypts president Hosni Mubarak. Foto: Amr Nabil/AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den egyptiske presidenten, Hosni Mubarak, vant en brakseier i parlamentsvalget søndag. Av de i alt 508 setene som sto på valg, fikk Mubaraks nasjonaldemokratiske parti NPD 424.

NPD har dominert nasjonalforsamlingen i 30 år, og det ble det ingen forandring på med det første. Langt bak NDP, fikk opposisjonen 14 seter, mens uavhengige innkasserte 66. Resultatene for fire seter ble avvist.

Resultater som ble annonsert tidligere, viste at NDP hadde vunnet 419 seter, mot 15 til opposisjonen og 70 seter til de uavhengige. Regjeringen forklarte ikke hvordan NDP sikret seg fem seter ekstra enn det de hadde ifølge de første tallene fra kommisjonen, men de kan være et resultat av et skifte hos et opposisjonsmedlem og fire uavhengige representanter.

Mulighetene for politisk endring fikk et kraftig slag da opposisjonen besluttet å boikotte den andre valgomgangen.

Både den største opposisjonsbevegelsen i landet, Det muslimske brorskap, og det største opposisjonspartiet, Wafd, hevder at omfattende valgfusk førte til at deres kandidater tapte i en rekke valgkretser i første runde.

Men myndighetenes valgkommisjon sier at det bare har blitt oppdaget små uregelmessigheter.

- Til tross for disse uregelmessighetene er komiteen fornøyd med hele prosessen, sier leder for kommisjonen, Sayyed Abdel Aziz Omar etter at resultatene ble kunngjort.

NDP fikk ved valget i 2005 311 av de da 454 setene i nasjonalforsamlingen.

(NTB)