Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg 2017

Brakseier for Støre i skolevalget: - Beste resultat noensinne i et stortingsvalgår

Jonas Gahr Støre jubler over skolevalgresultatet, hvor Ap og SV er de soleklare vinnerne.

STØRST I SKOLEVALGET: Jonas Gahr Støre og AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
STØRST I SKOLEVALGET: Jonas Gahr Støre og AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er et fantastisk godt valg, dette er det beste skolevalgresultatet Arbeiderpartiet har hatt i et stortingsvalgår. Vi er større enn Høyre og Frp tilsammen, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Arbeiderpartiets leder har slitt med dårlige målinger, men kunne i kveld glede seg over at hans part i ble skolevalgets største med 27,8 prosent. Det er opp 4,8 prosentpoeng fra skolevalget i 2013. På partiets skolevalgvake på Soria Moria på Torshov i Oslo, var stemningen høy i kveld.

Sammenligner man med skolevalget foran kommunevalget i 2015, er bildet imidlertid et annet. Ap har gått ned fire prosentpoeng fra 2015

Høyre blir nest største parti, med 15,1 prosent. Partiet opplever en kraftig tilbakegang fra forrige skole-stortingsvalg i 2013, da partiet oppnådde hele 28,2 prosent. Partiets nedtur blant ungdommen startet i skolevalget 2015, da Høyre fikk 16,4 prosent.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det at unge mennesker stemmer på denne måten er en stor inspirasjon i valgkampens siste uke. Jeg tror det handler om verdier, sier Støre om årets resultat.

SV er valgets vinner

Samtlige partier har gått fram sammenlignet med 2013 - bortsett fra de to regjeringspartiene. Frp synker kraftig sammenlignet med 2013, ned fra 15,6 prosent til 10,4 prosent i årets skolevalg.

Det er bare småpartiene som har gått opp sammenlignet med 2015-skolevalget.

Valgets vinner er SV, som dobler oppslutningen fra 5 prosent i 2013 til 10 prosent i 2017. Senterpartiet går fram fra 4,2 i 2013 til 6,8 prosent i år. Også MDG gjør et godt skolevalg, fram fra 3,8 i 2013 til 6,8 prosent i dette skolevalget. Rødt vokser fra 3,7 prosent i 2013 til 5,7 i år.

Også regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre går fram. Venstre øker fra 6,7 til 7,4 prosent og KrF fra 2,8 til 3,1 prosent.

- Det er utrolig inspirerende å se at Sosialistisk ungdom gjør det så bra i skolevalgene. Vi er alle sammen stolte over den knallharde jobbingen SU har lagt ned over lang tid for å oppnå dette resultatet. Det er inspirerende for hele SV til å ta kampen i innspurten av valgkampen, sier SV-leder Audun Lysbakken i en pressemelding.

STEMMER OG IDENTITET: Førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Karl-Fredrik Tangen, mener man kan se hva folk stemmer, utifra hvilke klær en har på seg. Tangen gjestet Dagbladets valgbod, og snakket om hvordan identitet og valg henger sammen. Vis mer

- En god indikator

Valgforsker Johannes Bergh sier at trendene i skolevalget kan være en god indikator på hva som beveger seg ute i folket.

- Skolevalgene treffer ikke alltid prosentvis i forhold til selve valget, så man bør se utviklingen i lys av forrige skolevalg. Det treffer ofte på trenden. I forrige skolevalg og stortingsvalg gjorde Høyre det bra, så det er en god indikasjon på hva som beveger seg, selv om utslagene ofte blir større, sa Bergh til Dagbladet før årets resultat var klart.

- Unge som ikke har stemt før, preges ofte mer av det som skjer her og nå enn av gammel vane. De siste skolevalgene har truffet ganske nært resultatet, la valgforskeren til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!