Brakseier til Astrid

Med 63 prosent av stemmene ble det en brakseier for Astrid Nøklebye Heiberg (61). Som første kvinne og første nordmann noensinne ble hun i går valgt til ny verdenspresident i Røde Kors. - Dette er utrolig. En overveldende tillit, sier den nyslåtte presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kunne ikke valgt bedre

Med 63 prosent av stemmene ble det en brakseier for Astrid Nøklebye Heiberg (61). Som første kvinne og første nordmann noensinne ble hun i går valgt til ny verdenspresident i Røde Kors. - Dette er utrolig. En overveldende tillit, sier den nyslåtte presidenten. # Av VIGDIS ALVER # De tre motkandidatene under valget i Sevilla i Spania hadde ingen sjanse, Astrid Nøklebye Heiberg fikk hele 63 prosent av stemmene. I de neste fire år er det hun som er president i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger - verdens største humanitære nettverk.

- Jeg har nå en enorm opplevelse av ansvar. 175 land har Røde Kors- eller Røde Halvmåne-foreninger. 120 millioner mennesker er villige til å hjelpe. Det er så mye sorg i verden og så mange som trenger hjelp - en enorm utfordring, sier Nøklebye Heiberg, som fram til 1999 også forblir president i Norges Røde Kors.

- Viktig for Norge

Direktør Geir Lundestad ved Det norske Nobelinstituttet tror seieren reflekterer både Norges Røde Kors' innsats og norsk humanitær og politisk innsats.

- Nøklebye Heiberg har gjort et godt inntrykk. Dette er en tung organisasjon, og vervet er viktig å ha for en nordmann. Hun kommer nok til å ivareta en del norske synspunkter og verdier, sier Lundestad.

I går sto alle i kø for å gratulere den nye presidenten. Utenriksminister Knut Vollebæk var blant dem som gratulerte både via faks og telefon straks seieren var i boks.

- Dette er en stor anerkjennelse av både Astrid Nøklebye Heiberg og Norges Røde Kors, sier utenriksminister Knut Vollebæk. Han understreker betydningen av Røde Kors internasjonale arbeid, og trekker spesielt fram foreningens arbeid for et forbud mot landminer.

Gleder seg

Astrid Nøklebye Heiberg er en vaskeekte oslojente med oppvekstår på Torshov. Som president blir hun boende i hovedstaden. Men det blir mye reising.

- Jeg elsker å treffe mennesker. Det blir en glede å se alt det gode arbeidet som blir gjort rundt omkring i verden, sier hun til Dagbladet.

Nøklebye Heiberg har alltid hatt et sterkt engasjement. Hun er utdannet psykiater og jobbet ved Psykiatrisk forskningssenter før hun ble president i Norges Røde Kors. I 1991 stilte hun som ordførerkandidat i Oslo. Nå har hun nådd nye høyder.

- Det første jeg skal gjøre i min nye jobb, er å innkalle rådet mitt og visepresidentene og bekrefte hovedlinjene av det jeg er mest opptatt av. Vi må sende mer materiell og folk til de nasjonale foreningene, fastslår presidenten, som ønsker seg et åpent demokratisk forbund.

- Viktig for ofrene

Også generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors er lykkelig over seieren.

- En utrolig sjanse til å gjøre mer for verdens ofre, og for mer påvirkning. Astrid har så mye støtte og energi, og har et program som nettopp vil styrke nasjonalforeningenes mulighet til å gjøre noe der det trengs, sier Mollekleiv.

I 1996 brukte forbundet 1,3 milliarder kroner på nødhjelps- og utviklingsprogrammer fordelt på 205 millioner mennesker verden over.