Brakstads store bragd

Navn: Erik Brakstad Alder: 48 Yrke: fotballtrener

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moldes avansement til mesterligaen i fotball er neppe noe stort skritt for menneskeheten. Det er muligens en personlig seier for lagets rike onkel, Kjell Inge Røkke. Og det er i hvert fall en stor fjær i hatten for lagets trener, Erik Brakstad, mannen som ble hentet tilbake til moderklubben av Åge Hareide, og som trente klubbens juniorlag fram til sitt første norgesmesterskap.

Brakstad er en snill gutt. Og definitivt en av dem som hører hjemme på livets lyse side. Den permitterte læreren karakteriseres som jovial, dessuten som spillegal, men framfor noe som en mann som vet å stille opp for hva han tror på og for dem han bryr seg om.

Han lever som sin trenerkollega Egil Roger Olsen midt i det høykapitalistiske fotballmiljøet, og finner seg dermed i markedsmekanismenes dominans. Men han er en Drillo nr. 2 i politisk forstand; informerte kilder vil ha det til at han fortsatt stemmer Rød Valgallianse og dermed holder liv i radikaleren inni seg.

Slikt sjokkerer knapt noen lenger, selv ikke de tidsmoderne moldenserne, men da Brakstad gikk i «RV-bunad» i hjembyens 17. mai-tog, forventet vel ingen at han skulle bringe byens fotballstolthet opp blant Europas beste lag. Selv gikk han ut og inn av Molde-laget i den forrige glansperioden, han hang tidlig i buksebaken på storebror Torkild, og han spilte på A-laget sammen med størrelser som Jan Fuglseth og Harry Hestad.

Han havnet i skoleverket, kona Ingunn er spesialpedagog, og det sies rundt «Røkke-løkka» at det særlig er lærerbakgrunnen som gjør Brakstad til en populær og skattet trener. Han vet å få ut det beste i sine elever. Han er strukturert og målbevisst i det fotballfaglige arbeidet. En egenskap som også gjorde klubber som Hødd og Kristiansund FK til bedre fotballag under Brakstads ledelse.

Nå skal alle Moldes «guttunger» ut i Europa og kjempe om heder. I klubbhuset gnis hender over økonomisk gevinst. For Brakstad rager den sportslige gevinsten høyere; målet er nådd, det er vanskeligere å holde tritt med Rosenborg en hel sesong enn å gjøre gode enkeltkamper på kontinentets gressmater.

Uansett er Andreas Lunds straffemål i onsdagens kveldskamp mot FC Mallorca verdt opptil flere av de tjukke sigarene Erik Brakstad tenner til stadighet.