Brakvalg for Bompenge-Trym. Kan fjerne Ap fra makta

Folkeaksjonen nei til mer bompenger ligger an til å få over 18 prosents oppslutning i Bergen. Kan vippe Ap av tronen.

VALGKVELDEN: Da er endelig dagen her. Få med deg siste nytt om lokalvalget direkte i Dagbladets valgbod hele kvelden. Vis mer

BERGEN (Dagbladet): Det var nesten flere pressefolk enn medlemmer til stede da Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i Bergen i kveld holdt sin valgvake i vestlandshovedstaden. Bevegelsen har slått til med full kraft og sjokkert, spesielt i bergenspolitikken.

Bompengepartiet i Bergen ligger an til å få over 18 prosents oppslutning og 13 mandater i bystyret, viser tall basert på de 62 000 opptalte forhåndsstemmer.

PUSTER HØYRE I NAKKEN: I Bergen ser Folkeaksjonen nei til bompenger ut til å gjøre at brakvalg. Vis mer

- Jeg er lettet. Det er fint å se, og viser at saken var har vekket engasjement. Folk bryr seg om bompenger, sier partiets førstekandidat Trym Aafløy til Dagbladet.

- Bergenserne har sagt at de ønsker endringer i Bergen. Følelsen er kjempebra, og er en bekrefte på antakelsen vi har hatt de siste månedene om at vi skal være blant byens største partier, sier han.

GNIR SEG I HENDENE: Trym Aafløy er bompengepartiets store stjerne, og kunne ikke annet enn å smile da de forhåndstalte stemmene var klare. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GNIR SEG I HENDENE: Trym Aafløy er bompengepartiets store stjerne, og kunne ikke annet enn å smile da de forhåndstalte stemmene var klare. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kan vippe Ap av tronen

Plutselig brøt en av de andre i folkeaksjonen ut i sang for førstekandidaten.

- Nå er det feiring. Det har vært en lang valgkamp, og da er det lov med litt utblåsing. Dette er noe for historiebøkene. Vi har vokst veldig fort og hatt behov for å gjøre veldig mange ting på kort tid, sier han.

Partiet kan få en like stor gruppe i bystyret som Arbeiderpartiet, som nesten er halvert i Bergen siden 2015. Jubelen sto i taket blant de omkring 40 frammøtte på valgvaken, som er partiets første i Bergen noensinne.

FLYT: For Trym Aafløy og Folkeaksjonen nei til bompenger i Bergen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLYT: For Trym Aafløy og Folkeaksjonen nei til bompenger i Bergen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Blir avgjørende

Basert på forhåndsstemmene ligger dagens byrådskoalisjon av Ap, Venstre og KrF an til å få 17 av 67 mandater i bystyret og er dermed langt unna flertall.

Ifølge beregningene basert på 62 000 forhåndsstemmer vil en bred koalisjon med Ap, SV, MDG, Venstre og Rødt ha 33 mandater i bystyret. De vil imidlertid ikke nå det magiske flertallet på 34.

Høyre og Frp vil i så fall ha 17 mandater. Dersom de får med seg FNB, Senterpartiet og Pensjonistpartiet, vil denne koalisjonen ha flertall i Bergen. Høyre vil ikke få flertall sammen med Frp, selv med støtte fra FNB.

POPULÆR: Førstekandidat Trym Aafløy havner i bystyret for Folkeaksjonen nei til bompenger. Han kan få med seg hele tolv andre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆR: Førstekandidat Trym Aafløy havner i bystyret for Folkeaksjonen nei til bompenger. Han kan få med seg hele tolv andre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

FNB kan også bli helt avgjørende i dannelsen av det nye byrådet i Bergen, men Aafløy vil ikke være bastant om hva som skjer framover.

- Denne byen har behov for en litt annen retning i politikken. Folk ønsker nye krefter inn for å være med på det som skjer i byen.

- Is i magen

- Hva gjør dere nå?

- Vi skal vente. Det er veldig jevnt i Bergen og vi skal ha is i magen en liten stund til og se hva som er mulig, sier han om muligheten for å bli en del av et byråd.

Sp ligger an til å gjøre sitt beste valg i Bergen med en oppslutning på 4,5 prosent, og kan bli avgjørende.

- Kommer vi i en vippeposisjon, er det naturlig at vi snakker med Ap først, ettersom det er dem vi har hatt tre budsjettavtaler med. Men ingenting er låst sier Ove Sverre Bjørdal, Sp's førstekandidat i Bergen til BT.

Ap's byrådsleder Roger Valhammer - som ser ut til å lede partiet til det dårligste kommunevalget i byen siden 1925 - innrømmer overfor avisa at det ikke er sikkert det blir et Ap-ledet byråd i byen de neste fire åra.

Holder stand

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har klart å holde stand helt inn til valget, selv om resultatet er noe lavere enn de mest optimistiske meningsmålingene kunne tyde på.

På et tidspunkt ble FNB målt til 25 prosents oppslutning på meningsmålingene. De har likevel klart å holde koken hele veien inn.

- Vi har hatt en apell blant vanlige folk. Vi er ydmyke og takknemlige overfor alle som har stemt på oss. Vi kunne ikke sett at dette var mulig for et år siden. Vi håpet på ti prosent for et halvt år siden. Det har nesten fordoblet seg. Dette er kjempebra uansett, sier Aafløy.

Populær mann

Høyre vipper rett under 20 prosent og går dermed tilbake litt over 2 prosentpoeng. Partiet ligger likevel an til å bli største parti i Bergen.

Førstekandidat Trym Aafløy, som har blitt kastet inn i norsk offentlighet det siste halvåret, var en svært populær mann i minuttene før og etter de første prognosene og forhåndsstemmene kom inn.

Da resultatet var så godt som klart, kunne han og resten av FNB slippe jubelen løs.