Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brakvalg for opprørspartiene

Folkeaksjonen nei til bompenger og Miljøpartiet De Grønne har preget valgkampen i hver sin ende av den samme opphetede debatten. Det har gitt uttelling.

JUBEL: FNBs partileder Trym Helge Aafløy, og MDGs miljøbyråd i Oslo Lan Marie Berg, kan begge juble for brakvalg i store norske byer. Foto: Lars Eivind Bones / John T. Pedersen
JUBEL: FNBs partileder Trym Helge Aafløy, og MDGs miljøbyråd i Oslo Lan Marie Berg, kan begge juble for brakvalg i store norske byer. Foto: Lars Eivind Bones / John T. Pedersen Vis mer

BERGEN / OSLO (Dagbladet): Det finnes knapt to mer diametralt forskjellige partier enn Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB).

GRAFIKK: Ola Strømman/Dagbladet
GRAFIKK: Ola Strømman/Dagbladet Vis mer

Bil eller miljø? Lavere utslipp, eller lavere avgifter? Billigere kollektivtilbud, eller kutt i bompenger?

Hver for seg har FNB og MDG stått for to av de største snakkisene i årets lokalvalg, med bompengekrangelen - som på et tidspunkt truet regjeringssamarbeidet - og kampen for klimaet - som ingen av de etablerte politiske partiene har hatt råd til å stå utenfor.

Partiene, som begge har blitt beskyldt for å være ensakspartier, har nok en sak til felles: Begge har gjort brakvalg.

- Lov med utblåsing

Det var nesten flere pressefolk enn medlemmer til stede da FNB i Bergen holdt sin valgvake i vestlandshovedstaden i går kveld. Bevegelsen har slått til med full kraft og sjokkert, spesielt i bergenspolitikken.

GNIR SEG I HENDENE: Trym Aafløy er bompengepartiets store stjerne, og kunne ikke annet enn å smile da de forhåndstalte stemmene var klare. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GNIR SEG I HENDENE: Trym Aafløy er bompengepartiets store stjerne, og kunne ikke annet enn å smile da de forhåndstalte stemmene var klare. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Da den første prognosen ble offentliggjort klokka 21.00 i går lå Bompengepartiet i Bergen an til å få over 18 prosents oppslutning og 13 mandater i bystyret.

- Jeg er lettet. Det er fint å se, og viser at saken var har vekket engasjement. Folk bryr seg om bompenger, sa partiets førstekandidat Trym Aafløy til Dagbladet.

Plutselig brøt en av de andre i folkeaksjonen ut i sang for førstekandidaten.

- Nå er det feiring. Det har vært en lang valgkamp, og da er det lov med litt utblåsing.

- Først og fremst har vi hatt mange kritikere som har sagt at dette ikke kan gå, men disse tallene viser at folk stemmer på oss, sier han.

Partiet kan få en like stor gruppe i bystyret som Arbeiderpartiet, som nesten er halvert i Bergen siden 2015.

Dermed har FNB klart å holde stand helt inn til valget, selv om resultatet er noe lavere enn de mest optimistiske meningsmålingene kunne tyde på. Nasjonalt ligger partiet an til å få 2,7 prosent av stemmene.

- Vi har skapt historie

I Bergen lå MDG an til å få 10,2 prosent av stemmene, da nær halvparten av stemmene var opptalt.

Nasjonalt ligger partiet an til å få rundt 6 prosent av stemmene.

- Vi har skapt historie. Vi klarte å gjøre en politisk debatt som handlet om bompenger til en debatt om klima og miljø, sier MDGs eneste stortingsrepresentant, Une Bastholm, til Dagbladet.

Hun benytter anledningen til å takke alle som har stemt på partiet, og kommer samtidig med flere løfter:

- Vi lover å jobbe for at byene våre skal være gode å bo i, for ren luft, for å kutte utslipp, hindre rasering av naturen og ta vare på matjorda.

- Dette er en stor seier for barna som har streiket for en bedre klimapolitikk foran Stortinget, fortsetter Bastholm.

MDG: Det var elektrisk stemning da MDGs leder Lan Marie Nguyen Berg gikk på scenen under partiets valgvake. Video: NTB Vis mer

Nullutslipp innen 2030

Der det er bom stopp i Bergen, er det lite som tyder på at man vil se en dramatisk endring i bompengepolitikken i hovedstaden.

Med forhåndsstemmene i Oslo opptelt, tyder alt på at MDG blir den store vinneren med nesten 17 prosent. Oppslutningen er hele 8,7 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2015.

Brakvalget kan også fort føre til dramatiske endringer på konstellasjonen i bystyret i hovedstaden.

For mens MDG går kraftig fram, gjør Arbeiderpartiet et katastrofalt valg i hovedstaden. Partiet ligger an til å havne på rundt 19,8 prosent i Oslo, som er en dramatisk tilbakegang på hele 12,2 prosentpoeng fra valget i 2015.

«TREE HUGGER»: Byråd Hanna Marcussen (MDG) måtte svare om hugging av trær i Olav Vs gate i Oslo, som skal omgjøres til gågate. Vis mer

Dermed kan også Raymond Johansens (Ap) posisjon som byrådsleder være truet.

- Vi har sagt at hvis vi blir større i Oslo, skal det reflekteres i hvor mye plass vi får i byrådet. Hvordan vi organiserer byrådet etter valget, vil være gjenstand for forhandlinger. Vi er aller mest opptatt av å få gjennomslag for politikken vår. Hittil har vi fått gjennomslag fordi vi har vært klokkeklare i byrådsplattformen vår, sier listetopp og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg i MDG til Dagbladet.

- Billigere, bedre og tryggere

MDG lover store endringer i hovedstaden. Innen 2030 vil partiet gjøre landets hovedstad til en nullutslippsby.

- For å få til det, må vi redusere biltrafikken kraftig, og få mange flere til å sykle og reise kollektivt i byen. Det betyr at det må bli billigere, bedre og tryggere å reise miljøvennlig, og dyrere å forurense, sier hun til Dagbladet.

- Hvordan vil Oslo-boere merke det?

- Vi skal ha en grønnere by med fokus på opplevelser i stedet for forbruk. De neste fire åra vil vi bygge ut enda mer sykkelvei, og vi vil satse mer på kollektivtransporten. Flere avganger og lavere priser. Vi vil øke bompengene, så vi kan redusere kollektivprisene med 20 prosent.

MDG: Tidligere SV-politiker Erik Solheim gikk over til Miljøpartiet De Grønne. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

Partiet har også framsatt tolv krav til eventuelle byrådsforhandlinger. De inkluderer planer om å plante 100 000 nye trær i Oslo, bilfrie «hjertesoner» rundt byens skoler, samt utbygging av flere gågater. I tillegg håper partiet å få stanset nye motorveiprosjekter som E18, E6 Oslo Øst og Røatunnelen.

- Det har vært en valgkamp preget av mye klima og natur, men kanskje enda mer bompenger. Føler dere at dere har kommet til med hjertesakene deres?

- Ja, det føler jeg. Men det vi har sett i denne valgkampen, er at de store styringspartiene har vært i utakt med folkemobiliseringen for klima som vi har sett det siste året. Titusenvis av ungdommer har streika i gatene for klimahandling, og vi var mange tusen mennesker som brølte for klima for bare litt over ei uke siden. Samtidig har regjeringens fokus vært å gjøre det billigere å kjøre bil. Det er helt feil vei å gå, og ikke minst i utakt med Oslo-velgerne.

I Oslo ligger FNB an til å få 6,4 prosent av stemmene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!