Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brakvalg for Østerrikes høyreradikale

Ligger an til 30 prosent. Jörg Haider triumferer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to høyreradikale partiene i Østerrike ligger an til å få en oppslutning på 30 prosent, ifølge de første valgdagsmålingene etter søndagens valg på ny nasjonalforsamling.

Samtidig gjør de gamle regjeringspartnerne Sosialdemokratene og det konservative Folkepartiet et historisk dårlig valg.

Da valglokalene stengte klokka 17 søndag, viste valgdagsmålingene at Sosialdemokratene lå an til å få 29 prosent av stemmene, mens Folkepartiet lå an til å vinne 25 prosent. Det er det dårligste valgresultatet for begge partiene siden andre verdenskrig.

I målingene, som ble offentliggjort av den østerrikske rikskringkastingen ÖFR rett etter at valglokalene stengte, lå det høyreradikale Frihetspartiet an til en oppslutning på 18 prosent. Alliansen for Østerrikes framtid, som Jörg Haider dannet etter å ha brutt med Frihetspartiet, fikk 12 prosent av stemmene, ifølge målingene.
Skuffede velgere
Mange østerrikere er svært skuffet over både Sosialdemokratene og Folkepartiet, som i 2007 dannet en koalisjonsregjering. Koalisjonen sprakk i sommer, uten at den hadde klart å enes om selv de enkleste prosjekter.

Misnøyen med den gamle regjeringen, som ble ledet av forbundskansler Alfred Gusenbauer fra Sosialdemokratene, førte til at mange velgere var i tvil om hva de skulle stemme denne gangen. Den tvilen ser ut til å ha kommet de høyreradikale til gode.

Om lag 6,3 millioner stemmeberettigede østerrikere kunne avlegge sine stemmer, deriblant 200 000 16- og 17-åringer ettersom stemmerettsalderen, som tidligere var 18 år, er blitt senket.


Vrient 
Men hvordan man skal klare å danne en regjering, og hvilke partier som skal være med i den, er fortsatt et åpent spørsmål.

Både Folkepartiet og Sosialdemokratene har avvist muligheten for en koalisjon med Frihetspartiet.

Folkepartiet har regjert med Frihetspartiet før, fra 2000 til 2005. Det førte til massiv internasjonal kritikk og sanksjoner fra EU. Det ønsker det konservative partiet neppe å oppleve igjen.


Liten tiltro
Dersom Sosialdemokratene og Folkepartiet klarer å bli enige om en ny koalisjonsregjering, vil de få et bekvemt flertall i nasjonalforsamlingen. Men siden det gikk så dårlig sist, har de liten tiltro til hverandre, og begge har signalisert at de ikke ønsker å regjere sammen med den andre igjen.

En annen mulighet er en trepartiregjering der enten Sosialdemokratene eller Folkepartiet inngår allianse med De Grønne og for eksempel De liberale. Men en slik regjering vil få et knappest mulig flertall i nasjonalforsamlingen.

SEIERSSMIL: Jörg Haider, leder av Alliansen for Østerrikes framtid, legger stemmeseddelen i urna sammen med kona Claudia i Klagenfurt tidligere i dag. Foto: DANIEL RAUNIG/REUTERS/SCANPIX
SEIERSSMIL: Jörg Haider, leder av Alliansen for Østerrikes framtid, legger stemmeseddelen i urna sammen med kona Claudia i Klagenfurt tidligere i dag. Foto: DANIEL RAUNIG/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Men kan de to høyreradikale regjere sammen, i koalisjon med noen andre? Det tviler mange analytikere på. Forholdet mellom Frihetspartiets nåværende leder, Heinz-Christian Strache, og Jörg Haider er svært dårlig.

Etter det forrige valget, i oktober 2006, tok det tre måneder før man klarte å stable en regjering på beina. Lite tyder på at det blir enklere denne gangen.

(NTB)

image: Brakvalg for Østerrikes høyreradikale

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!