STEMMER: En mann avgir sin stemme i et valglokale i Ankara. Foto: AFP PHOTO / ADEM ALTAN / NTB SCANPIX
STEMMER: En mann avgir sin stemme i et valglokale i Ankara. Foto: AFP PHOTO / ADEM ALTAN / NTB SCANPIXVis mer

Brakvalg for Tyrkias regjeringsparti

Til tross for protester og korrupsjonsanklager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første resultatene fra lokalvalget i Tyrkia viser en solid ledelse for statsminister Tayyip Erdogans parti, til tross for en turbulent oppkjøring preget av protester og korrupsjonsanklager.

Da en firedel av stemmene var telt opp, ledet regjeringspartiet AKP med 46 prosent mot utfordreren CHPs 27,6 prosent, melder nyhetsbyrået DPA.

Flere valgdagsmålinger fra de største tyrkiske fjernsynskanalene viser lignende resultater på nasjonalt plan. Sent søndag kveld så det ut til at AKP hadde vunnet klart i Istanbul, men i hovedstaden Ankara viste de første resultatene tett løp mellom AKP og CHP.

Da stemmelokalene stengte, hadde sammenstøt mellom konkurrerende kandidater kostet minst åtte mennesker livet i to skyteepisoder i provinsene Hatay og Sanlirufa nær grensen til Syria.

De fleste steder gikk imidlertid lokalvalget fredelig for seg. Valget regnes som en viktig prøve for Erdogan, som har vært i hardt vær det siste året.

Fotnoter - I dag teller det som folket sier, og ikke det som sies på byens torg. Etter at stemmeurnene åpnes vil resten bli fotnoter i historiebøkene, sa en selvsikker statsminister da han avla sin stemme i Istanbul søndag.

Erdogan refererte til massedemonstrasjonene som startet mot regjeringen i fjor sommer og har fortsatt i variert styrke siden.

AKP har sittet med regjeringsmakten siden 2002, da kamp mot korrupsjon var blant de fremste valgløftene. Erdogan har slitt i motvind, blant annet på grunn av en mye omtalt korrupsjonsskandale som har forgreininger helt inn i regjeringskontorene.

Twitter-stenging Denne uken ble videonettstedet YouTube blokkert for tyrkiske brukere, bare dager etter at regjeringen hadde stengt det sosiale nettstedet Twitter.

Inngrepet i tyrkeres internettfrihet har skapt fordømmelser internasjonalt, men statsministeren skylder på at politiske motstandere har lagt ut lydopptak som truer landets sikkerhet.

Opptaket skal være av en samtale der landets etterretningssjef angivelig diskuterte mulighetene for tyrkiske militæroperasjoner i Syria med landets utenriksminister og den nestkommanderende i landets militære styrker.

Sikkerhetstrussel Erdogan har erklært at mikrobloggnettstedet Twitter truet Tyrkias nasjonale sikkerhet. En tyrkisk domstol opphevet senere regjeringens beslutning om å sperre tilgangen for tyrkere.

Mer enn 50 millioner tyrkere har stemmerett i lokalvalgene. AKP kapret ved sist valg i 2009 38,8 prosent av stemmene. Analytikere hadde før søndagens valg uttrykt uro for at Erdogans autoritære nykker vil kunne bli styrket dersom AKP vinner mer enn 45 prosent av stemmene, skriver Reuters.

(NTB)