VENSTREALLAINSEN STØRST: Unidos Podemos'  leader Pablo Iglesias avgir stemme i Madrid søndag. Han og samarbeidspartnerne ser ut til å nærme seg regjerignskontorene i Spania. Foto: Andrea Comas, Reuters/NTB Scanpix.   
VENSTREALLAINSEN STØRST: Unidos Podemos'  leader Pablo Iglesias avgir stemme i Madrid søndag. Han og samarbeidspartnerne ser ut til å nærme seg regjerignskontorene i Spania. Foto: Andrea Comas, Reuters/NTB Scanpix.   Vis mer

Brakvalg for venstreallianse i Spania

Mot historisk regjeringsskifte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstrealliansen Unidos Podemos blir Spanias nest største parti og ligger an til å få parlamentarisk flertall sammen med sosialdemokratiske PSOE, ifølge en valgdagsmåling fra spansk rikskringkasting.

De to partiene ser ut til å ha sikret seg mellom 171 og 180 plasser i nasjonalforsamlingen, som til sammen har 350 representanter. Det trengs med andre ord 176 plasser for å få rent flertall.

At Unidos Podemos er blitt større en sosialdemokratiske PSOE regnes som historisk.

Spania har aldri tidligere hatt en koalisjonsregjering ettersom det er de to største partiene, PSOE og Partido Popular, som har byttet på regjeringsmakten i flere tiår.

Ifølge en måling gjort for TV-kanalen Radiotelevison Espanola får venstrealliansen 25,6 prosent, bare 2,9 prosentpoeng mindre enn Partido Popular

Forretningsministerium

Valget søndag ble holdt bare et halvt år etter forrige valg ettersom ingen av fløyene greide å bli enige om å danne en levedyktig regjering etter valget i desember. De siste månedene har Spania vært styrt av et slags forretningsministerium.

Frykten har vært at også dette valget ville gi et resultat der det ville bli svært vanskelig å stable en regjering på beina.

Valgdagsmålinger viser at høyrepartiet Partido Popular, som hadde regjeringsmakten fram til desember, ligger an til å bli landets største parti, med omtrent samme oppslutning som for seks måneder siden.

Det vil gi partiet 117-121 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingen.

Går fram 5 prosentpoeng

Men det er venstrealliansen Unidos Podemos som fremstår som valgets store vinner. Partiet ligger an til å bli nummer to, foran sosialdemokratiske PSOE, og ser ut til å ha sikret seg mellom 91 og 95 plasser i nasjonalforsamlingen. Ifølge en måling gjort for TV-kanalen Radiotelevison Espanola går partiet fram med 5 prosentpoeng og får en oppslutning på 25,6 prosent, bare 2,9 prosentpoeng bak Partido Popular.

Målingen til rikskringkastingen TVE viser at Podemos og PSOE samlet ligger an til å få flertall i nasjonalforsamlingen.

Liberalistiske Ciudadanos ser ut til å gå tilbake med cirka 2 prosentpoeng og havner på 11,8 prosent, ifølge målingen til Radiotelevison Espanola.

Unidos Podemos har vært en sterk motstander mot EUs kuttpolitikk. Hvis partiet kommer i regjeringsposisjon, kan det bety mer motstand mot EUs økonomiske politikk.

Børsfall

Folkeavstemningen i Storbritannia og britenes ønske om å forlate EU, førte til et smell på den spanske børsen fredag. Fallet på over 12 prosent var det største fallet på en dag noensinne.

Den første umiddelbare effekten av brexit for Spania er at diskusjonen om Gibraltar igjen har kommet til overflaten.

Utenriksminister José Manuel García-Margallo var raskt ute med å forslå felles kontroll over det britiske territoriet, en tanke som aldri har stått særlig høyt i kurs i London eller blant de erkebritiske innbyggerne på den såkalte The Rock.

Catalonia - Skottland

I tillegg ser katalanerne til Skottland, der tanken om uavhengighet har fått ny fart etter at det er klart at et engelsk flertall i praksis er i ferd med å tvinge de EU-vennlige skottene ut av unionen.

Katalonias regionpresident sammenlignet fredag brexit med uavhengighet og mener at dersom britene kan melde seg ut av EU mot de andre medlemslandenes vilje, bør også regionen rundt Barcelona kunne melde seg ut av den spanske staten uten samtykke fra Madrid

(NTB-AP-AFP).